Veličastna povorka filipinske lepotice. Foto: EPA
Veličastna povorka filipinske lepotice. Foto: EPA
Pia Wurtzbach
Pia Wurtzbach je očarala Filipince. Foto: Reuters

Lepotica, sicer rojena v Stuttgartu v Nemčiji, je na Filipine prišla za teden dni, a za družino in prijatelje bo imela bolj malo časa, saj je njen urnik močno natrpan.

Filipinci so namreč izjemno ponosni na njen dosežek, najlepše v vesolju niso imeli namreč že več kot 40 let - leta 1969 so za mis universe okronali Filipinko Glorio Diaz, štiri leta pozneje pa njeno rojakinjo Margie Moran.

Za Wurtzbachovo so med drugim tako predvideli tudi srečanja s samim državnim vrhom - s predsednikom države Benignom Aquinom in drugimi visokimi uradniki ter nekdanjim predsednikom, zdaj pa županom Josephom Estrado.

Pomagati pomoči potrebnim
Srčno pa so jo sprejeli tudi rojaki, ki so se zgrnili že na cesto, po kateri je krenila povorka s postavno temnolasko na čelu, ji mahali in obsipavali s konfeti. Kjer koli se Pia pojavi, se gnetejo drug čez drugega v želji po čim boljši fotografiji lepotice.

Ta jim je obljubila, da bo njeno poslanstvo med nošenjm krone ozaveščanje o virusu HIV in opominjaju preostalega sveta na države, ki jih najpogosteje prizadenejo naravne katastrofe.

Razglasili napačno zmagovalko
Sklepna prireditev 64. izbora za najlepšo "v vesolju", ki ob izboru za mis sveta velja za najpomembnejše lepotno tekmovanje na svetu, je sicer poskrbela za škandal. Ostali sta le še dve superfinalistki, 21-letna Kolumbijka Ariadna Gutierrez Arevalo in Wurtzbachova. Kot običajno sta se tresli od pričakovanja in se držali za roke, ko je voditelj razglasil, da je nova lepotna kraljica Ariadna, zato ji je lanska mis Paulina Vega, prav tako Kolumbijka, že predala krono in rože, novookronana mis pa je vznesena mahala občinstvu.

Nato pa je prišel preobrat, saj je voditelj Steve Harvey znova spregovoril in dejal, da se je zmotil in razglasil napačno zmagovalko. V vsesplošni zmedi so Ariadni krono vzeli in jo dali Pii, ki je nekaj časa zmedeno pogledovala naokoli, nato pa v nejeveri začela pozirati fotografom. Medtem so druge tekmovalke obkrožile nesrečno Kolumbijko, ki je planila v jok, in jo tolažile. Voditelj se je za svojo napako nato večkrat tudi javno opravičil.