Slovesnost pomeni uvod v obdobje presajanja in pozneje tudi zorenja riža. Foto: EPA
Slovesnost pomeni uvod v obdobje presajanja in pozneje tudi zorenja riža. Foto: EPA

Vsako leto 14. junija, ob začetku deževne sezone, si v deželi vhajajočega sonca nadenejo tradicionalna oblačila iz obdobja Hejan (to je trajalo med letoma 794 in 1192) in se zberejo pred svetišči, kjer se poklonijo najpomembnejši kulturni rastlini svoje domovine - rižu. Gojenje riža (in tudi drugih kulturnih rastlin) je zgodovinsko najbolj zaznamovalo Osako, zato tam pripravijo največjo tovrstno slovesnost, in sicer pred svetiščem Sumijoši Šinto.

S slovesnostjo, poimenovano Otaue, kar v prevodu pomeni sajenje oz. presajanje riža začnejo presajati to zanje sveto rastlino, oktobra, po slovesnosti, s katero se uradno začne žetev, pa ga požanjejo.

Tradicija izvira iz 3. stoletja našega štetja, zato se Japonci še danes v čast svoji kulturi oblečejo tistemu času primerno. Slovesnost sicer vsako leto spremljajo tudi številne zabave, - veliko in dobro se je in pije. V zadnjem času je dogodek vse zanimivejši tudi za turiste, ki se najbolj množično udeležujejo (oz. opazujejo) ravno obreda v Osaki.