Na Filipinih zdaj uradno živi že 100 milijonov ljudi. Foto: EPA
Na Filipinih zdaj uradno živi že 100 milijonov ljudi. Foto: EPA
Vsakega izmed teh stotih otrok bi lahko po navedbah vlade v Manili imenovali "stomilijonti Filipinec". Foto: EPA

Fotografska agencija EPA je v porodnišnici v Manili obiskala 45-letnega Clementeja Sentina Jr. in 27-letno Dailin Cabigayan, ki sta se razveselila rojstva hčerkice, ene izmed stotih otrok, ki je Filipinom prinesla demografski dosežek.

Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA) je ob tej priložnosti Filipine pozval k boljši oskrbi na področju reproduktivnega zdravja in k večjim vlaganjem v izobraževanje in spolno vzgojo za uspešnejši boj proti revščini v državi.

Po podatkih UNFPA je približno 54 odstotkov Filipincev mlajših od 25 let, zato je treba mladim omogočiti ustrezno spolno vzgojo, izobraževanje in priložnosti za zaposlitev.

Dozdajšnji poskusi, da bi nadzorovali hitro rast prebivalstva na Filipinih, pa so naleteli na močan odpor pri vplivni katoliški cerkvi v tej državi, ki nasprotuje vsem oblikam kontracepcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To je tako priložnost kot izziv," je medtem današnji mejnik za francosko tiskovno agencijo AFP komentiral vodja filipinske komisije za prebivalstvo Juan Antonio Perez.

Kot je spomnil, večje število prebivalcev pomeni številnejšo delovno silo, hkrati pa tudi več pomoči potrebnih v državi, kjer približno četrtina prebivalstva živi v revščini.