Pariški lokal je pri urejanju stranišč navdihnila skupina The Rolling Stones. Foto: Reuters
Pariški lokal je pri urejanju stranišč navdihnila skupina The Rolling Stones. Foto: Reuters

Čeprav so se zavedali, da bo razglasitev svetovnega dneva stranišč izzvala tudi veliko smeha, so pri Združenih narodih leta 2013 z veseljem sprejeli predlog Singapurja, saj s prav posebnim dnevom opozarjajo na sanitarne težave po svetu.

Tako so se tudi danes oglasili iz Združenih narodov, povedali so, da kar 2,5 milijarde ljudi nima dostopa do stranišč. Skupaj s človekoljubnimi organizacijami so posvarili, da pomanjkanje ustreznih sanitarij povečuje tveganje za bolezni in nedohranjenost.

V Sloveniji svetovni dan stranišč že sedmo leto zapored z akcijo Naj javno stranišče obeležuje Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. Akcija je namenjena ozaveščanju javnosti o pomenu stranišč ter kot informacija, kje v obiskanih občinah, na bencinskih črpalkah in zdravstvenih domovih obstaja možnost dostopa do sanitarij. Kot so še zapisali v društvu, se stanje na področju javnih stranišč v Sloveniji iz leta v leto izboljšuje, lokalne skupnosti pa se vedno bolj zavedajo pomena čistih in urejenih javnih stranišč.

Ob prav posebnem dnevu si lahko v spodnji fotogaleriji pogledate stranišča, ki so jih po vsem svetu posneli fotografi Reutersa. V Parizu se lahko moški olajšajo v zaščitni znak skupine The Rolling Stones - usta z iztegnjenim jezikom, v nekem kitajskem baru si lahko moški, medtem ko so na stranišču, ogledajo, kaj se dogaja v klubu, fotografije z drugih koncev sveta pa kažejo na stranišča v precej slabšem stanju ...