Prvi vrčki piva na letošnjem Oktoberfestu so natočeni, sledilo pa jih bo še nekaj milijonov. Foto: Reuters
Prvi vrčki piva na letošnjem Oktoberfestu so natočeni, sledilo pa jih bo še nekaj milijonov. Foto: Reuters

Gre za enega največjih festivalov na svetu, ki bo trajal do 6. oktobra, uradno pa se je festival začel točno opoldne s tradicionalnim odprtjem prvega soda piva in vzklikom: "O'zapft ist!" župana bavarske prestolnice, Christiana Udeja.

Na tej prireditvi, ki poteka pod šotori na dobrih 35 hektarjih površine - največji sprejme kar 10.000 obiskovalcev -, se zbirajo obiskovalci z vsega sveta. Povprečno se prireditve v dveh tednih udeleži okoli šest milijonov obiskovalcev; rekord je bil postavljen leta 1985, ko je v München prispelo kar 7,1 milijona obiskovalcev in mesto praktično ni bilo zmožno sprejemati novih gostov.

Popilo se je več kot sedem milijonov litrov piva
Lani so obiskovalci tako popili 7,4 milijona litrov piva, ob tem pa pojedli tudi dobrega pol milijona pečenih piščancev, 115.000 parov klobas, 59.000 svinjskih krač, 116 volov in 85 telet.

Letos bo litrski vrček piva po poročanju nemške tiskovne agencije dpa stal 9,66 evra ali še 16 centov več kot lani, ko so bili prireditelji zaradi povišanja cene za 40 centov deležni številnih kritik. Oblikovalo se je tudi gibanje z zahtevo, da liter piva ne bi smel stati več kot sedem evrov.

Septembrski Oktoberfest
Tradicija prireditve izvira z zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810 - pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta ni bilo le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.