Predsedniški par je v nakup porcelana vložil okoli 500.000 evrov. Foto: Reuters
Predsedniški par je v nakup porcelana vložil okoli 500.000 evrov. Foto: Reuters

Servis, ki sicer vsebuje 1.200 krožnikov, je izbrala francoska prva dama, tuji mediji pa poročajo, da je Brigitte ob nakupu servisa zagotovila, da je zanj odštela le 50.000 evrov. A to ne drži izkazalo se je namreč, da je bilo treba 50.000 evrov plačati le umetnici, ki je zasnovala motiv na porcelanu.

Za celoten servis je predsedniški par v resnici odštel okoli 500.000 evrov. Cena je bila torej veliko višja, kot je bila Brigitte pripravljena priznati. A Francozov ni razjezila njena laž, temveč izjava njenega moža, ki je po spletu zaokrožila nekaj dni pred tem, ko je na dan prišla vest o novem porcelanu.

V videoposnetku, ki ga je na družbenem omrežju Twitter objavil njegov sodelavec Sibeth Ndiaye, je Macron dejal: "Poglejte, kako revni so naši ljudje. Kupe denarja namenimo socialni pomoči, ljudje pa so še vedno revni. Revščine se ne morejo rešiti," je še dodal.

Francozi pa so se na njegov nedavni nakup zato odzvali z besedami: "V nakup posode si vložil kup denarja, številni pa še vedno živijo pod pragom revščine. S tvojo potezo nismo zadovoljni ..."

Iz Elizejske palače so sporočili, da so se za nakup odločili, ker je bil prejšnji porcelan že zelo star in polomljen. Nekateri kosi so bili namreč stari že več kot 60 let.

Spodaj si lahko ogledate fotografijo novega servisa predsedniškega para.