Semaforji so se izkazali za odlično potezo. Foto: Reuters
Semaforji so se izkazali za odlično potezo. Foto: Reuters
S parčki želijo tudi izboljšati varnost v prometu. Foto: EPA

Na Dunaju so tik pred začetkom tekmovanja za pesem Evrovizije v znak strpnosti na 120 prehodih za pešce postavili semaforje, ki namesto posamičnih nevtralnih oseb skupaj s simbolom srca prikazujejo pare - gejevske, lezbične in heteroseksualne.

Avstrijska prestolnica se je sedaj zaradi priljubljenosti semaforjev, ki so stali 63.000 evrov, odločila, da jih obdrži. Peticijo za njihov obstanek je namreč podpisalo več kot 20.000 ljudi. "To je čudovit sprejem za gejevske pare in seveda za turizem na Dunaju," je komentirala mestna svetnica Maria Vassilakou.

Dunajske oblasti so se medtem odločile še za eno podjetno potezo in naročile 2000 majic s podobami s semaforjev. Prodajali jih bodo po pet evrov.

Navdušenci nad semaforji pa so že sprožili kampanjo, da se takšne semaforje postavi tudi v drugih avstrijskih mestih. Ideja je prav tako že prečkala mejo z Nemčijo. V Münchnu naj bi julija postavili svoje "gejevske" semaforje.

Pritegniti pozornost pešcev
Kampanja je namenjena predstavitvi Dunaja kot mesta brez predsodkov, spodbujanje tolerance in svetovljanski duh pa nista edina, ki govorita v prid novi dunajski pridobitvi – projekt budno spremljajo tudi znanstveniki.

Vodja magistratnega oddelka za javno razsvetljavo Sonja Vicht je povedala, da želijo s parčki pritegniti pozornost voznikov in pešcev: "Gre za poskus, s katerim želimo preveriti, ali lahko na ta način izboljšamo varnost v prometu." Pred začetkom projekta so namreč na teh lokacijah šteli, kako pogosto se pešci na prehodih niso zmenili za rdečo luč na semaforju. Dunaj bo nato ocenil, ali je akcija res pomagala izboljšati prometno varnost.