Rekorderka Bella. Foto: Guinnessova knjiga rekordov
Rekorderka Bella. Foto: Guinnessova knjiga rekordov

Bella je prava mačja razvajenka, razlaga njena lastnica, Nicole Spink: "Ves dan le spi in je. In ves čas prede. Prede, ko vidi hrano. Prede, ko jo božaš. Celo pri veterinarju prede, kar nekaj veterinarjev nam je že reklo, da je prva mačka, ki so jo imeli v ordinaciji, ki je tam predla." A kot omenjeno, to ni Bellina največja posebnost – zmore namreč presti izjemno glasno. "Ko gledamo TV, prede glasneje od zvoka televizorja. Moj pokojni mož se je vedno jezil, da njeno predenje preglasi zvok TV-ja."

Ker ji je več ljudi omenilo, da Bellino glasno predenje ni nekaj običajnega, se je odločila svojo mačko prijaviti Guinnessovi knjigi rekordov. Še pred prihodom ocenjevalcev sta s hčerko tudi sami preverili, kako glasna je v resnici Bella. Na telefon sta si naložili aplikacijo, ki meri jakost zvoka, in s pomočjo programa ugotovili, da je glasnost Bellinega predenja primerljiva z glasnostjo pralnega stroja.

Ko so predstavniki slovite knjige Nicole Spink in Bello obiskali skupaj s strokovnim kadrom – skupino neodvisnih zvočnih inženirjev – se je teorija potrdila. Bella je namreč zapredla z glasnostjo 54,59 decibela. Ob tem je Bella pokazala tudi malo pregovorne mačje svojeglavosti, saj v prisotnosti uradnih predstavnikov ni in ni hotela zapresti. A je njena odločenost popustila takoj, ko je lastnica pred njo postavila skledo mačje hrane.

"Včasih je kar trmasta stara gospa, počne, kar želi. A sem ji dala skledo mačje hrane, jo prinesla nazaj v sobo, jo položila na njeno posteljo in je takoj začela presti," opisuje postopek Bellina lastnica.

Meritev so strokovnjaki opravili po vseh predpisih – na razdalji enega metra od vira zvoka (torej, Belle), en meter nad tlemi, končni rezultat pa je bolj kot Bello osrečil njeno lastnico, ki je, kot je priznala, že od nekdaj velika oboževalka Guinnessove knjige rekordov.

Kljub svoji neobičajni sposobnosti pa Bella ni absolutna rekordererka v omenjeni kategoriji. Leta 2011 je namreč rekorder postal maček Smokey (njegova lastnica je bila Lucinda Ruth Adams iz Northamptona), ki je predel z glasnostjo 67,8 decibela. Štiri leta pozneje je Smokeyjev rekord izenačil Merlin iz Devona, a sta oba omenjena mačka že pokojna.