Taki in podobni ekscesi so na ulicah Salouja pogosti. Foto: Youtube
Taki in podobni ekscesi so na ulicah Salouja pogosti. Foto: Youtube
Saloufest poteka kot športni festival - podnevi tekmujejo in igrajo, ponoči pijejo. Foto: EPA
Mladina iz Velike Britanije in Irske prihaja sem vsako leto. Foto: Youtube

Zdaj po grški epizodi prihaja še španska izdaja.
Kot poroča Daily Mail, je tudi letos na tisoče britanskih in irskih študentov divjalo po ulicah priljubljenega letoviškega mesta Salou, kamor se ob začetku pomladi preselijo za približno teden dni na že 13. festival Saloufest (ta se predstavlja kot festival športov), za seboj pa pustijo razdejanje in zgrožene domačine. "Sodoma, Gomora in Salou", je Telegraph pred leti naslovil svoj članek o ekscesih Britancev v tem mestu na Costi Doradi. Ni pomagalo.

"Tu so odlični žuri, zelo je poceni, mesto je lepo in živahno, vzdušje pa odlično. Poleg tega se počutim varnega, ker smo vsi študenti," je za tiskovno agencijo ACN povedal Andreas, ki je prišel v Salou s svojo vaterpolsko ekipo, za paket "all inclusive" pa odštel dobrih 200 evrov. Alex pa: "Pravzaprav, kar delamo, je, da se zjutraj zbudimo, se gremo športno udejstvovat, popoldne nato počivat v hotel, ponoči, ko spijemo nekaj, pa 'žurat'."

Od petja do bruhanja
Fotografije prikazujejo mladeniče in mladenke, stare nekje med 18 in 23 let, kako se spotikajo, padajo na tla, omedlevajo po pločnikih, se slačijo (vede in nevede) ter bruhajo. Njihovi kolegi vse to spremljajo z navijanjem in vzkliki ter ovekovečenjem prizorov na svoje mobilne telefone, medtem ko lahko osebje tamkajšnjih lokalov samo briše izbljuvke z miz in celo s sedežev parkiranih skuterjev.

Spet drugi mladi divjaki so plezali po drevesih, se pretepali sredi ulice, peli, kričali in urinirali v javnosti, ob vsem tem pa pridno nagibali iz plastičnih kozarčkov in pivskih vrčkov. Številni so se "pražnje" oblekli v kostume jamskih mož, klovnov, superjunakov in gladiatorjev ter v redovniške halje in pomanjkljive oprave navijačic.

Prinašajo denar v blagajno
V Salou se je letos kot nekakšna božja nadloga v avtobusih po 30-urni poti zgrnilo okoli 9.500 študentov. Tamkajšnji prebivalci in lastniki lokalov se nenehno pritožujejo mestnemu svetu nad Saloufestom, ki se je začel v nedeljo. A tam študente zagovarjajo, češ da prinašajo denar v blagajno in ima območje tako od njih veliko korist. "Vemo, da se sosedje pritožujejo, a smo na strani denarja, ki ga prenašajo," je povedala predstavnica mestnega sveta.

Največjo korist od Saloufesta imajo hoteli, zabaviščni centri, diskoteke, bari in restavracije. V njihove blagajne se bo zlilo več kot pet milijonov evrov. Številni hoteli so polni do zadnje sobe, nekatere restavracije pa so morale za te dni najeti dodatno osebje. Dogajanje spremlja približno sto policistov (in tudi kar nekaj rešilcev več kot običajno), a za zdaj niso aretirali še nikogar, sta pa dva dobila denarno kazen.

Odpovedovanje rezervacij
Neko dekle iz Manchestra je izpostavilo, da so samo na počitnicah in se tako "sproščajo", potem ko so trdo delali na svojih univerzah doma v Veliki Britaniji in na Irskem. "Nobenih težav ne povzročamo in smo vsi zelo prijazni. Ne vem, v čem je problem," je dejala za Daily Mail.

Iz tamkajšnjih hotelov pa poročajo, da so drugi dopustniki svoje rezervacije odpovedali, potem ko so izvedeli, da so v mestu britanski študenti, mesto pa so zapustili tudi številni domačini, ki so počasi že siti tega, da se pijani turisti hladijo v njihovih bazenih, ležijo na njihovih tratah, za nameček pa jim še kažejo gole zadnjice.
Pred tremi leti je britanska študentka tamkajšnji policiji prijavila, da jo je neki študent na plaži posilil.
K. S.