Simbol New Yorka in priseljevanja v ZDA. Foto: EPA
Simbol New Yorka in priseljevanja v ZDA. Foto: EPA

Na petkovi osrednji slovesnosti ob obletnici odkritja "gospe Svobode" bo 125 novodobnih priseljencev iz 40 držav dobilo državljanstvo ZDA. Po ameriški in francoski himni bo igralka Sigourney Weaver prebrala pesem The New Colossus Emme Lazarus, ki jo je mogoče prebrati na bronasti plošči na vznožju spomenika. Na koncu pa bo sledil še ognjemet.

Po slovesnosti bodo kip zaprli za leto dni zaradi obnovitvenih del. Otok Svoboda (Liberty), na katerem stoji spomenik, bo kljub temu odprt za obiskovalce. Dela, med katerimi bodo obnovili spiralno stopnišče, ki vodi v krono, in namestili sodobne varnostne naprave, bodo stala 27,25 milijona dolarjev. V času obnove bodo lahko turisti razgled s kipa na newyorški zaliv občudovali prek petih spletnih kamer, ki jih bodo namestili na baklo.

Kip svobode od temeljev, skupaj s podnožjem, do vrha bakle v višino meri 93 metrov, sam kip je visok 46 metrov, do krone v glavi kipa pa vodi 354 ozkih stopnic. Eno največjih znamenitosti New Yorka vsako leto obišče okoli 3,5 milijona ljudi, zaradi slabe dostopnosti in velike gneče pa se po stopnicah na vrh dnevno povzpne le okoli 240 ljudi.