Lepa Brena, nekdanja jugoslovanska popikona, je v začetku leta napolnila tudi ljubljansko Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
Lepa Brena, nekdanja jugoslovanska popikona, je v začetku leta napolnila tudi ljubljansko Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO

Pozvali so k bojkotu koncerta, organizirali podpisovanje peticije proti nastopu Lepe Brene in delili fotografije, na katerih je pevka v uniformi vojske Republike srbske. Predstavniki zagrebških društev veteranov so pojasnili, da koncertu nekoč najbolj priljubljene jugoslovanske pevke nasprotujejo, ker je po njihovem mnenju podpirala "agresorske vojake". Po poročanju hrvaških medijev je Lepa Brena povedala, da je bila v uniformi leta 1993 v svojem rojstnem mestu Brčko v BiH, ker je želela rešiti svojega očeta.

Zagrebški veterani so še dejali, da ne morejo sprejeti koncerta Lepe Brene v Zagrebu, medtem ko so v Pulju preprečili koncert hrvaškega pevca in veterana Marka Perkovića - Thompsona. Zavrnili so tudi predlog veteranskega društva iz Koprivnice, da bi imela Lepa Brena zagrebški koncert v dobrodelni namen za otroke umrlih hrvaških veteranov, in napovedali, da bodo na dan koncerta protestirali pred Areno Zagreb.

Prejšnji teden predsednik največjega nacionalnega združenja veteranov vojne Đuro Dečak je izjavil, da nobene glasbe ni treba prepovedati, ne glede na to, ali gre za Lepo Breno ali koga drugega. Pojasnil je, da veterani danes poslušajo narodno glasbo, tako kot so jo med vojno poslušali v prvih bojnih vrstah. Akcijo proti zagrebškemu koncertu so označili za nesmiselno, saj kot so pojasnili "nikogar ni treba siliti s puško, naj gre na koncert".

A. K.