Dva od treh članov glasbene skupine The XX sta javno priznala istospolno usmerjenost, zato jih je pošteno razjezila organizacija U ime obitelji, ki je brez dovoljenja uporabila njihovo glasbo za protigejevski oglas. Foto: EPA
Dva od treh članov glasbene skupine The XX sta javno priznala istospolno usmerjenost, zato jih je pošteno razjezila organizacija U ime obitelji, ki je brez dovoljenja uporabila njihovo glasbo za protigejevski oglas. Foto: EPA
The XX na Facebooku
Člani skupine so se odzvali tudi na Facebooku. Foto: Facebook
Blanka Vlašić
Blanka Vlašić podpira zapis člena o zakonu kot o skupnosti med moškim in žensko v ustavo. Foto: EPA
Severina
"V tej iniciativi se manipulira s čustvi samo zato, da bi se nekatere državljane označevalo za drugorazredne," se huduje Severina, ki bo glasovala 'proti' zapisu člena v ustavo. Foto: BoBo

Naši južni sosedje bodo v soboto odšli na referendum, na katerem bodo odločali o tem, ali naj se v hrvaško ustavo zapiše člen, ki kot zakonsko zvezo določa zgolj in samo skupnost med moškim in žensko.

Maja letos so podporniki tega člena ustanovili gibanje U ime obitelji (V imenu družine), s katerim ostro nasprotujejo gejevskim in lezbičnim zakonom, saj so prepričani, da istospolni partnerji ne morejo zadovoljiti otrokovih potreb po družini, ki jo po njihovem mnenju lahko sestavljata samo mati in oče. Odločili so se za obširno kampanjo, za katero so porabili 48 milijonov kun oziroma več kot šest milijonov evrov, sestavni del kampanje pa so tudi televizijski oglasi.

Skupina The XX besna
Tukaj pa se je zapletlo, saj je britanska indieskupina The XX, ki je lani nastopila tudi na festivalu Terraneo v Šibeniku, zdaj ugotovila, da so v uvodu brez dovoljenja uporabili njihovo glasbo Intro, ki je sicer pogosto uporabljena v številnih filmih in TV-serijah.

Da pa bi bila ironija popolna, tej skupini pogosto pravijo tudi "gejevski bend", saj sta dva od treh članov odkrito spregovorila o svoji istospolni usmerjenosti. Člani skupine so se odzvali tudi z javnim zapisom na Facebooku: "Izvedeli smo, da je ena izmed naših pesmi brez našega dovoljenja uporabljena v oglaševalski kampanji hrvaškega združenja U ime obitelji. Želimo dati vedeti, da tej organizaciji ne bi nikoli dovolili, da uporablja našo glasbo. Da bo popolnoma jasno: brezpogojno podpiramo enako pravico do zakonske skupnosti ne glede na spolno usmerjenost," so sporočili svojim oboževalcem.

Odločili pa so se tudi za pravno pot, saj nameravajo proti združenju vložiti tudi tožbo: "Več kot očitno so člani skupine na popolnoma nasprotnem bregu, na katerem stoji U ime obitelji, zato želimo ob tej zlorabi njihovega imena primerno ukrepati," so sporočili menedžerji skupine, ki so tudi že pisali hrvaškim poslancem.

Razdeljeni politiki ...
Glede omenjenega referendumskega vprašanja so razdeljeni tudi v hrvaškem hramu demokracije - desni politični blok bo ob podpori Katoliške cerkve glasoval "za", levi pa "proti".

Zapisu člena v ustavo, ki bi prepovedoval istospolne poroke, nasprotujeta tudi predsednik Ivo Josipović in premier Zoran Milanović. "Definiranje zakonske skupnosti med moškim in žensko ne spada v ustavo. Narod se sodi prav po njihovem odnosu do manjšin," je tako dejal Josipović.

... in javnost
Močno razdeljeni so tudi znani Hrvati. Zgolj moško-žensko skupnost tako med drugim odločno podpirajo vrhunska atletinja Blanka Vlašić, kontroverzni pevec Marko Perković - Thompson, nekdanji nogometaš Igor Štimac, pevec priljubljene rockskupine Opća opasnost Pero Galić, dalmatinski pevec Tomislav Bralić.

Legendarna pevka Tereza Kesovija je dejala: "Podpiram zakon kot skupnost moškega in ženske, ker sem vzgojena v tem duhu. Na referendum pa ne bom šla, ker imam veliko drugih skrbi in obveznosti."

Pevec Mladen Grdović pa je izjavil: "Zakaj mora biti to zapisano v ustavi? Saj je Cerkev nad tem. Jaz sem za staromodni način: ko se poročiš v cerkvi, je to pač to. Politika naj se ne meša v zakonsko skupnost. Cerkev je najvišji zakon, ne pa ustava."

Svobodo izbire pa na drugi strani podpirajo pevka Severina, ki je svoje stališče javno izrazila tudi na nedavnem tednu mode, ko je prišla z majico, ki je imela natisnjen datum 1. 12. 2013 in z rdečim obkrožen napis "proti". Z njo se strinjajo tudi komik Ivan Šarić, pevec Luka Nižetić, voditeljica Danijela Trbović, režiser Ivica Buljan.