Hugh Hefner je umrl septembra lani v 92. letu starosti. Foto: Reuters
Hugh Hefner je umrl septembra lani v 92. letu starosti. Foto: Reuters
Oblačila Hugha Hefnerja bodo lahko oboževalci tudi videli, na ogled jih bodo postavili za štiri dni pred začetkom dražbe. Foto: Reuters

Po čem je ob Playboyu še bil znan Hugh Hefner? Gotovo tudi po svojem modnem slogu, še posebej se je v spomin vtisnila njegova svilnata pižama in rdeča svilena halja, za kateri je Hefner rekel, da ju je začel nositi, ker je želel, da mu je udobno, nikoli pa si ni mislil, da bosta postali ikonični. Zdaj bodo omenjena kosa, ki sta bila simbol Playboyevih zabav v Los Angelesu, ponudili na dražbi. Za njiju pričakujejo od 2.000 do 5.000 ameriških dolarjev.

Poleg tega pa se bodo lahko kupci potegovali tudi za Hughovo celotno zbirko Playboyevih revij. Dražbena hiša Julien's Auctions je sporočila, da bodo na prodaj tudi Hughova bela kapitanska kapa, ki jo je ničkolikokrat nosil tudi v javnosti, pa Hughovo Biblijo in njegov potni list, njegove pipe, omejeno edicijo 48 Playboyevih printov, jukebox iz leta 1946 ...

Hugh razvil eno najbolj znanih revij
Eden najpomembnejših kosov dražbe pa je Hughova osebna kopija prve izdaje Playboya z legendarno fotografijo Marilyn Monroe na naslovnici. Ta je nastala na kuhinjski mizi v njegovem majhnem stanovanju. Ko se je decembra leta 1953 znašla v kioskih po vsem mestu, ni še nihče vedel, ali bodo prodali dovolj izvodov in tako financirali naslednjo izdajo, zato na naslovnici ni bilo nobenega datuma. Takoj ko je Hefner izvedel, da so prodali 50.000 izvodov, je vedel, da mu uspeh ne more uiti. Po poplačilu tiskarja in distributerja je ostalo še dovolj denarja za naslednjo številko. Hugh je po prvem uspehu začel razmišljati velikopotezno – najel je mlade perspektivne pisce, fotografe, risarje in, seveda, strokovnjake za promocijo.

Hefner je po začetnem uspehu razvil eno najbolj znanih revij na svetu. Po desetih letih Playboyevega izhajanja so prodali že po milijon izvodov mesečno, ob koncu šestdesetih let pa je bil Playboy najbolje prodajana in najvplivnejša revija na svetu, znana tako po svojih zajčicah kot po izzivalnih in zanimivih člankih. Pozneje se je Hefner spominjal: "Playboy je bil ustanovljen na podlagi spoznanja, da imajo tudi pridna dekleta rada seks."

Celoten izkupiček od dražbe, ta bo trajala dva dneva, začela pa se bo 30. novembra, bo šel v roke fundaciji Hugha Hefnerja, ki jo je Hefner vzpostavil leta 1964. "Zelo smo ponosni, da bo 100 odstotkov od dražbe dobila fundacija, ki nadaljuje Hughovo poslanstvo boja za človeške pravice in državljanske svoboščine," je povedala predsednica fundacije, Hughova hčerka Christie.