Osama, Super Bowl,
Osama, Super Bowl, "lms", "tbh" in še kaj so zaznamovali leto 2011. Foto: EPA
Facebook
Na Facebooku je tudi MMC Zabava. Foto: MMC RTV SLO

Med prvo peterico top Facebook tem leta 2011 so poleg omenjenih dveh še sporna oprostitev Američanke Casey Anthony, ki so ji sodili zaradi umora dveletne hčerke, igralec Charlie Sheen in pa smrt ustanovitelja Appla Steva Jobsa. Sledijo jim poroka britanskega princa Williama in Kate Middleton, smrt pevke Amy Winehouse, priljubljena računalniška igra Call of Duty: Modern Warfare 3, vojaška operacija v Libiji in orkan Irene, ki je v ZDA letos zahteval skoraj 60 življenj.

Facebookova raziskava Memology z analizo statusov uporabnikov po vsem svetu od leta 2009 razkriva najbolj priljubljene teme in kulturne smernice oz. meme - ideje, ki se kot nekakšni virusi prenašajo med ljudmi - Facebookove globalne skupnosti, je poročal STA.

Všečkanje v zameno za iskrenost
Med top Facebookovimi uspešnicami leta 2011 pa sta zagotovo izraza "lms" in "tbh" - prva je okrajšava za "like my status" in je nekakšno povabilo prijateljem na Facebooku, naj tvojemu statusu namenijo pritisk na gumb Like oz. Všeč mi je, druga pa je okrajšava za "to be honest" in se pogosto uporablja skupaj z "lms". Naslov 'Facebook status leta 2011' bi si tako zaslužil izraz "lms for a tbh", kar je v bistvu poziv nekomu, naj mu bo všeč tvoj status, v zameno pa dobi tvoje iskreno mnenje o njem.

Med Facebookovimi hiti leta gre omeniti še "planking" oz. ležanje z obrazom navzdol na za to neobičajnih mestih in pa ameriškega producenta elektronske glasbe Skrillexa - ta sicer deluje že več let, a je bil po zaslugi turneje, na kateri je sodeloval s skupino Korn, ter napovedi lastne glasbene založbe v statusih na Facebooku letos omenjen kar 76-krat pogosteje.

Najhitreje rastoči novičarski mediji na Facebooku so bili letos ameriški televiziji CNN in Fox News, radio NPR, politično-satirični The Onion in časnik New York Times, zmagovalci po najhitreje rastočih straneh na Facebooku pa Megan Fox med igralci in televizijskimi osebnostmi, Harry Potter med filmi, Zdravnikova vest (House) med televizijskimi oddajami, Rihanna med glasbeniki, nogometaš Lionel Messi med športniki ter nogometni klub Barcelona med športnimi ekipami.