Bhut jolokia je poznan tudi pod imenom naga jolokia, kar v prevodu pomeni strupen čili. Foto: EPA
Bhut jolokia je poznan tudi pod imenom naga jolokia, kar v prevodu pomeni strupen čili. Foto: EPA

Novica ne bi bila nič posebnega, če ne bi šlo za najbolj pekočo vrsto hude paprike na svetu, imenovano bhut jolokia.

Tovrstni čili je namreč 100-krat bolj pekoč kot priljubljeni jalapeno. Ko je komisija Guinnessove knjige rekordov slišala za 26-letno Indijko, ki naj bi ji uspelo pojesti kar 60 čilijev v dveh minutah, jo je povabila v London. Dozdajšnji rekord naj bi imela neka Južnoafričanka, ki je pojedla le 8 čilijev v minuti.

Bhut jolokia, znana tudi kot "ghost chili" ("čili duha", saj njegova ostrina odžene duha iz telesa), je vrsta pekoče paprike, ki na Scovillovi lestvici dosega milijon enot. Za primerjavo: jalapeno, ki se uporablja za salso, dosega le 10.000 enot na lestvici, ki meri količino vode, ki nevtralizira ostrost paprike čili.