Rdeče vrtnice, srčki in druga podobna simbolika je v Iranu zdaj prepovedana. Foto: BoBo
Rdeče vrtnice, srčki in druga podobna simbolika je v Iranu zdaj prepovedana. Foto: BoBo

14. februar, dan zaljubljencev in ljubezni nasploh, lahko po mnenju uradnega Irana škodi tradicionalnim vrednotam in prebivalce te države "pokvari z zahodnjaškimi načeli". Praznik sicer uradno ni prepovedan, vendar je tovrstno praznovanje izredno nezaželeno.

Stara civilizacija ima stare praznike - praznujmo te!
Kot so poročili iz sindikata tiskarjev, je po navodilih iranske vlade prepovedano tiskanje kakršnih koli daril, voščilnic, darilnih škatel in podobnega s simboli srčkov, rdečih vrtnic ali česar koli drugega, kar bi lahko spominjalo na valentinovo. "Praznovanje tujih praznikov pomeni širjenje zahodnjaške kulture," je po poročanju Reutersa krajevni televizijski postaji ILNA dejal predsednik sindikata, Ali Niku Sokan. Dodal je še: "Naša država ima prastaro civilizacijo in številne druge dni, ki častijo naklonjenost, prijaznost in ljubezen."

Nekateri nacionalisti so celo predlagali, da bi namesto valentinovega praznovali mehregan, festival, ki je veljavljen že od predislamskih časov in ki časti ljubezen, naklonjenost in prijateljstvo.

Valentinovo v Iranu precej priljubljeno
Dan, poimenovan po krščanskem svetniku sv. Valentinu, je v zadnjih letih postalo izjemno priljubljeno med mladimi Iranci, kar posledično pomeni, da je precej priljubljeno tudi pri trgovcih. Tudi to je razlog, da so se oblasti lotile izvora - proizvajalcev. Vsi, ki bodo v naslednjih tednih izdelovali in prodajali kar koli, povezano z valentinovim, se bodo morali soočiti s "pravnimi posledicami", so še odločili v vladi.

Kar 70 odstotkov prebivalcev te države je sicer starih do 30 let in se ne spomnijo islamske revolucije leta 1979, ko so strmoglavili iranskega šaha, ki so ga podpirale tudi ZDA.