Srednja šola v Italiji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Srednja šola v Italiji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"Rada se učim, to mi je bilo vedno všeč. Ko je izbruhnila vojna, se je zame vse spremenilo. Morala sem delati, saj je moja družina težko shajala, jaz pa sem morala dodati svoj delež. Nekoč so lahko študirali le tisti, ki so imeli denar," je dijakinja povedala za italijanski časopis Il Messaggero.

Ko je izbruhnila vojna, je bila Annunziata Murgia v tretjem letniku. Ko se je vojna končala, so bili v njenem domačem kraju Dolianova dostopni le poklicni tečaji, na katerih se je naučila risati, krojiti in šivati, nižje srednje šole pa ni nikoli končala.

Pri starosti 90 let se je odločila znova vpisati v srednjo šolo (ital. licenza media). Obiskuje provincialni center za izobraževanje odraslih v kraju Dolianova na otoku Sardinija, na katerem se večinoma izobražujejo mladostniki, ki so padli na zaključnem izpitu, ali starejši ljudje, ki izobrazbo potrebujejo za opravljanje poklica. "Pogosto gre za ženske, ki se vrnejo k izobraževanju po rojstvu otroka," je povedala učiteljica Marina Pilia.

"Šola mi pomaga shajati."

"Šola mi kljub zdravstvenim težavam pomaga shajati. Pred kratkim sem utrpela zlom stegnenice, kar mi je povzročilo številne težave, ne morem več voziti kolesa. Zdaj težje hodim, a ne mirujem. Prihod v šolo me zamoti. Učitelji so zelo dobri ljudje, ki mi dajejo moč in navdušenje," je povedala za časnik L'Unione Sarda.

V srednjo šolo se je vpisala že pred nekaj leti, a je takrat izobraževanje opustila, saj se ni mogla vključiti v razred najstnikov. V večerni šoli za odrasle, kjer je povprečna starost učencev nad 40 let, je nekoliko lažje, čeprav so sošolci še vedno "kot njeni vnuki".

Najraje ima zgodovino: "Doživela sem drugo svetovno vojno"

Murgia ima najraje zgodovino in glasbo. "Zgodovinske knjige sem imela vedno rada, tudi zato, ker sem veliko zgodovine, o kateri pišejo, sama doživela. Videla sem posledice prve svetovne vojne in preživela drugo," je povedala po poročanju Guardiana.

Navdušena je tudi nad "fantanstičnimi" učitelji. "Obožuje slovnico in ima veliko strast do politike, pogovori z njo so vedno živahni in konstruktivni," prav Marina Pilia, učiteljica književnosti.

Junija lahko postane najstarejša Italijanka z opravljeno srednjo šolo

Licenza Media ali nižja srednja šola je v Italiji pogoj za vpis na višje srednješolsko izobraževanje, ki ga dijaki običajno končajo pri starosti 18 let. Zaključni izpit na nižji srednji šoli je med drugim sestavljen iz italijanščine in matematike.

Annunziata Murgia bo zaključni izpit oziroma diplomo opravljala junija letos, s čimer bo postala najstarejša Italijanka. Pred njo je zaključni izpit na nižji srednji šoli leta 2016 opravila neka 87-letnica.