Stephen Hawking praznuje 70. rojstni dan. Foto: EPA
Stephen Hawking praznuje 70. rojstni dan. Foto: EPA

Ko so pri znanstveni reviji New Scientist avtorja Kratke zgodovine časa vprašali, kaj najbolj zaposluje njegove možgane, je profesor z ugledne univerze Cambridge, znan kot tisti, ki je našel odgovore na nekatera najbolj zapletena vprašanja v sodobni fiziki, odgovoril: "Ženske. Popolna skrivnost so."

Za rojstni dan simpozij
Hawking, ki je že od študentskih let zaradi bolezni gibalnih nevronov v invalidskem vozičku in se je pred kratkim upokojil in se poslovil od delovnega mesta, ki je nekoč pripadalo samemu Isaacu Newtonu, je za omenjeno publikacijo spregovoril med pripravami na praznovanje svojega 70. rojstnega dne.

Praznoval ga bo z javnim simpozijem z naslovom Stanje vesolja, ki ga bodo gostili na cambriškem Centru za teoretično kozmologijo. Na čelu seznama govornikov je ravno Hawking, eden najpomembnejših iskalcev odgovorov o nastanku vesolja in črnih lukenj, dopolnjujejo pa ga kraljevi astronom Martin Rees, z Nobelovo nagrado ovenčani fizik Saul Perlmutter in eden vodilnih teoretikov fizike na svetu Kip Thorne.