Potnik sam lahko veliko stori za svojo varnost. Foto: EPA
Potnik sam lahko veliko stori za svojo varnost. Foto: EPA
Notranjost letala
Priporočljivo je, da se med poletom ne uživa alkohola ali uspaval. Foto: EPA

Več strokovnjakov se je odločilo napisati knjigo z naslovom Kako preživeti letalsko nesrečo, pri tem pa so navezali stik z več kot 2.000 tistimi, ki so preživeli strmoglavljenja.

Potniki sami lahko zelo veliko pripomorejo k lastnemu preživetju," je dejal Ed Galea, eden izmed avtorjev knjige.

Zelo pomembno je, da pred vsakim poletom potnik prebere navodila za reševanje in si ogleda, kako bi iz svojega sedeža najhitreje prišel do zasilnega izhoda.

Najosnovnejše pravilo pa je: "Vedno naredi tako, kot ti ukaže posadka!" pravi Tom Barth, strokovnjak za letalstvo, in dodaja, da je tudi varnostni pas pogosto tisti, ki v nesreči prevesi tehtnico življenja in smrti. Dobro je pred poletom vaditi, kako se pas odveže.

Brez panike
Profesorica Helen Muir, ki preučuje vedenje letalskih potnikov, ugotavlja, da jo najslabše vedno odnesejo potniki, ki jih popade panika.

Med poletom zato ni priporočljivo piti alkohola ali jemati uspaval, saj imate ob nesreči pogosto le nekaj sekund časa, da zapustite letalo, zato potrebujete dobre reflekse.

Če morate zasilno pristati na vodni površini, nikar ne napihnite rešilnega jopiča, dokler ste še v letalu, saj se pogosto zgodi, da to začne toniti. Z napihnjenim jopičem iz potopljenega letala ne morete izplavati, saj vas jopič vleče navzgor.

Strokovnjaki trdijo, da kar v 90 odstotkih letalskih nesreč najdemo preživele.