Razstavo ajdovega kolača si lahko ogledate na kmetiji Bela gorca na Bizeljskem. Foto: Thinkstock
Razstavo ajdovega kolača si lahko ogledate na kmetiji Bela gorca na Bizeljskem. Foto: Thinkstock

Letošnji praznik ajdovega kolača naj bi po besedah predsednice društva kmetic Zdravke Kampijut znova poskrbel za takšen ajdov kolač, kot so ga včasih delali na Bizeljskem.

Ajdovo potico s skutnim nadevom, ki ji na Bizeljskem pravijo kolač, so poskušali zaščititi kot zajamčeno tradicionalno posebnost, pri čemer so Bizeljanci naleteli na vrsto težav, predvsem finančnih.

Recept za ajdov kolač:
Za pripravo testa potrebujemo 600 g ajdove moke, 150 g bele ostre moke, 1,5 l vode in majhno kislo smetano, nadev pa pripravimo iz 2 kg skute, 2–3 jajc, soli, 100 g margarine.

Potem ko smo ajdovo moko posolili in poparili z vrelo vodo, maso ohladimo, nato pa v testo umesimo še belo moko in kislo smetano. Testo, ki ga razdelimo na nekaj delov, razvaljamo in namažemo z nadevom.

Vse skupaj zvijemo in položimo v namaščen pekač. Po polurni peki pri 200 °C kolač premažemo s kislo smetano in ga pri nekoliko nižji temperaturi pečemo do konca - še približno eno uro. Kolač pustimo, da se nekoliko ohladi.

Iz ajde, ki je konec devetnajstega stoletja, ko je trtna uš uničila skoraj vse tamkajšnje vinograde, rešila Bizeljance pred lakoto, še danes v teh krajih pripravljajo številne okusne in zdrave jedi.