Revenge jemlje za tarčo pokvarjeno ameriško elito. Foto: Youtube
Revenge jemlje za tarčo pokvarjeno ameriško elito. Foto: Youtube
Emily VanCamp (spomnimo se je iz serije Everwood) proti Madeleine Stowe (Poslednji Mohikanec). Foto: ABC
Z Ringerjem se je na male zaslone vrnila Sarah Michelle Gellar (Buffy, izganjalka vampirjev). Foto: Screenshot

V času gibanja Okupiraj Wall Street, ki je populariziral koncept 99 odstotkov Američanov in demoniziral dejavnosti enega odstotka najbogatejših, ni presenetljivo, da taka zgodba lahko pritegne ameriške gledalce.
Seveda, to je le fikcija, ne pa resničnost. Medtem ko ameriški politiki ne kažejo nobenega znaka, da nameravajo strožje kaznovati bankirje z Wall Streeta in ultrabogate, tega ne moremo reči za ameriško televizijo.

Revenge (Maščevanje), nova uspešnica TV-mreže ABC, ki se je začela jeseni, je pritegnila večmilijonsko občinstvo zahvaljujoč zgodbi, uperjeni v sesutje najmanj ene družine tistega "enega odstotka". To so Graysonovi, ki jih uteleša zlobni matriarh klana, Victoria (Madeleine Stowe).

Družina živi na veliki nogi bogastva in snobizma v elitnih Hamptonsih na Long Islandu, ki so že dolgo peskovnik newyorške elite. Victorijin soprog Conrad je direktor kapitalistično zveneče družbe Grayson Global, njuna sovražnica pa je Emily Thorne (Emily VanCamp), katere nedolžnega očeta so Graysonovi poslali v zapor, ona pa se vrne v Hamptonse, da bi se jim maščevala.
99 proti 1
A v času, ko se ZDA še kar ne morejo opomoči od recesije, mnogi ne vidijo v zgodbi boja Emily proti Graysonovim, ampak boj 99 odstotkov proti enemu odstotku. "Graysonovi sami predstavljajo en odstotek. So izjemno skorumpirani," pravi Jace Lacob, Newsweekov TV-kolumnist. A naj si bodo Graysonovi še tako pokvarjeni, so metode, ki jih uporablja Thornova pri svojem maščevanju, skrajne (vdiranje v računalnik, požig ...). Kri je prelita, ljudje umirajo.

Revenge je daleč od tradicije igrivih ameriških žajfnic, kakršni sta bili Dallas in Dinastija, kjer so bili bogati in njihov življenjski slog predstavljeni kot nekaj, k čemur je treba stremeti, ne pa jih uničiti. "Serija razkriva temno plat bogastva in materializma. To so ljudje, ki so moralno pokvarjeni. Gre za sesutje vladajočega razreda," pravi Lacob. Drugi gredo še dlje in vidijo Thornovo kot simbol frustracij in nezadovoljstva navadnih Američanov, češ da je v vsakem izmed njih malo Emily.
Roseanne se vrača
Revenge pa ni edina nova serija s političnim podtonom. Ringer, še ena TV-serija, se vrti okoli dvojčice revnega rodu (Sarah Michelle Gellar), ki prevzame identiteto svoje enojajčne dvojčice, ki je bila bogata in je imela počitniško hišico v, da, uganili ste, Hamptonsih. Dekle mora nekako krmariti po moralno spornem, sprevrženem elitnem življenju svoje mrtve sestre.
In potem je tu še GCB, nova humoristična serija, ki raziskuje puhle družabne navade bogate teksaške elite. Junakinjo prizadene težek gospodarski položaj in posledično postane boljša oseba. Roseanne Barr, katere TV-uspešnica Roseanne (1988-1997) je bila redek prikaz ameriškega delavskega razreda, pa trenutno dela na pilotu za Downwardly Mobile, serijo, v kateri igra upravnico prikoličarskega parka, polnega žrtev velike recesije.