Strokovno komisijo sestavljajo Darja Groznik, Igor E. Bergant in Tadeja Bizilj. Foto: Radio Hudo!
Strokovno komisijo sestavljajo Darja Groznik, Igor E. Bergant in Tadeja Bizilj. Foto: Radio Hudo!
Radio Hudo!
Lani so se izleta v London veselili cerkniški otroci. Foto: Radio Hudo!

Odgovor bo znan v soboto opoldne, ko bodo razglasili zmagovalni razred, ki bo za nagrado odpotoval v Pariz. Sklepna prireditev bo potekala od 11.00 do 12.00 v Studiu 14 Radia Slovenija, neposredno jo bodo prenašali na 1. programu Radia Slovenija in v sliki na spletni strani www.rtvslo.si/radioprvi. Prireditev bosta vodili radijski voditeljici Tadeja Bizilj in Špela Šebenik, temperaturo na odru pa bodo dvigovali še fantje priljubljene glasbene skupine In&Out.

Čeprav so za začetek meteorološkega poletja temperature precej nizke, pa se za visoke temperature v Studiu 14 ni treba bati, saj bo med občinstvom mogoče srečati vse osnovnošolce, ki so si letos nabirali novinarsko znanje. V vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!, ki je na sporedu ob sobotah od 9.05 do 10.00 na 1. programu Radia Slovenija, so se preizkusili učenci iz OŠ Franceta Prešerna Maribor, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Naklo, OŠ Brežice, OŠ dr. Franja Žgeča Dornava, OŠ Pirniče, OŠ Šalek Velenje, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, Slovenske gimnazije v Celovcu, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, OŠ Šmihel Novo mesto in OŠ 8. talcev Logatec.

Vsak razred pripravil eno oddajo
Vsak novinarski razred je v tem šolskem letu pripravil eno tematsko oddajo. Poleg tega so učenci vsakega novinarskega razreda sami posneli tekmovalni prispevek, v katerem so na najbolj atraktiven način predstavili eno izmed evropskih držav. Tekmovalni posnetki o izbranih državah (Madžarski, Avstriji, Franciji, Italiji, Španiji, Malti, Finski, Latviji, Belgiji, Veliki Britaniji, Sloveniji in Danski) so bili štirinajst dni na glasovalnem tnalu poslušalk in poslušalcev, ki so glas za svojega favorita lahko oddali na spletni strani Programa za mlade (www.rtvslo.si/mladi), poslali na dopisnici ali oddali s kratkim sporočilom. Vendar pa najboljšega zmagovalnega razreda, ki bo za Radio Slovenija poročal iz Pariza, niso določili le glasovi poslušalcev (vseh glasov skupaj je bilo več kot 13.000), ampak s svojimi točkami tudi strokovna žirija. Po tehtnem premisleku so žiranti - odgovorna urednica 1. programa Darja Groznik, voditeljica novinarskih delavnic Tadeja Bizilj in voditelj Odmevov na TV Slovenija Igor E. Bergant - razdelili točke novinarskim razredom, ki so jih najbolj prepričali.

Za Cerkničani ... kdo?
"Otroci gledajo na svet drugače in s teh tekmovalnih posnetkov je to mogoče razbrati. Kakovost prispevkov je boljša kot lani. Veliko je igranja z zvoki, z glasbo in šumi," je povedal Igor E. Bergant, ki je bil član strokovne žirije že lani, ko je poslušalce in strokovno žirijo najbolj prepričal novinarski razred OŠ Notranjskega odreda Cerknica, ki je za nagrado potoval v London. Za učence je bila to edinstvena izkušnja, saj nihče izmed njih predtem še ni obiskal britanske prestolnice. Na vreme na otoku mladi Cerkničani, ki so jih spremljale učiteljica Daša Joželj Krajnc ter radijski voditeljici Špela Šebenik in Tadeja Bizilj, lani niso imeli pripomb. Kakšno bo čez dva tedna vreme v Parizu, še ne vemo, zagotovo pa lahko napovemo, da bodo učenci zmagovalnega novinarskega razreda lahko že v soboto popoldne začeli pripravljati kovčke za nepozabni izlet.