V Nürnbergu je vsak maneken imel svojega Kena ... Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Nürnbergu je vsak maneken imel svojega Kena ... Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ken in Barbie
Ken in Barbie, ko sta bila še par, v tirolski narodni noši. Foto: EPA

Ken, proizvod ameriškega podjetja Mattel, je dve leti mlajši od ženske različice, ki je obnorela svet, saj so prvega na prodajne police postavili leta 1961. Od takrat so mu njegovi ustvarjalci spisali bogato zgodovino in ustvarili kup različic - enkrat je plavolasec v črni obleki z metuljčkom, drugič podpredsednik, tretjič deskar na vodi in tako naprej.

A kakor koli si ga že zamislijo, Ken ima vedno izklesano telo in zagorelo kožo. Njegova zadnja "reinkarnacija", ki je prišla izpod rok ustvarjalcev, ki se zavedajo, da Ken še vedno lahko živi od stare slave, je "Sweet Talkin" Ken, ki živi na Malibuju in vozi porsche cayenna.

Življenje plastičnega Kena
- Ime je dobil po enem izmed otrok Ruth Handler, ene izmed direktoric Mattela.
- Ustvarili so ga leta 1961, dve leti za Barbie.
- Njegovima plastičnima prijateljema je ime Allan in Brad.
- Nastopil je v risanki Svet igrač 3, v kateri mu je glas posodil Michael Keaton.

Njuna ljubezen se je končala
Številni so zaradi njegovega življenjskega sloga bili prepričani, da je Ken v resnici ... gej in da mu Barbie dela uslugo, ker hodi z njim, da bi tako lažje prikril svojo usmerjenost. A nato, leta 2004, so se pri Mattelu odločili za drzno potezo - tistega leta so deklice, ki so se igrale s plastičnim parom, obvestili, da sta se njihova ljubljenca razšla, da je ljubezni med njima konec. "Zlati par se je odločil, da mora nekaj časa preživeti narazen," je sporočilo podjetje, številni pa so ta "šokantni" korak videli kot poskus vnovičnega dviga priljubljenosti igrač.

Ken je od takrat na veliko užival, si privoščil kup avantur - zdaj, pri 50, pa si želi ljubezen svojega življenja nazaj. Po Los Angelesu in New Yorku tako visijo veliki plakati, na katerih so Kenove besede: "Barbie, ti si edina lutka zame. Že res, da sva plastična, a najina ljubezen je resnična ..."

Kenu so slavo peli tudi na tradicionalnem sejmu igrač v Nürnbergu, na katerem bo 2.683 proizvajalcev predstavilo okoli milijon igrač. Utrinke s Kenovega slavja si oglejte v galeriji.