Prestolnica bo v soju prazničnih luči zažarela 3. decembra ob 17. uri. Foto: MMC RTV SLO
Prestolnica bo v soju prazničnih luči zažarela 3. decembra ob 17. uri. Foto: MMC RTV SLO
Ognjemet
Marsikje bodo v novo leto stopili ob ognjemetih. Foto: EPA

V Ljubljani se bodo decembrske prireditve začele 3. decembra s prižigom luči - po prestolnici jih bo sicer viselo kar za 64 kilometrov, postavili pa bodo tudi sedem smrek. Avtor svetlobne okrasitve je tudi letos umetnik Zmago Modic, osvetlitev pa bo občino stala toliko kot lani, 166.666 evrov brez DDV-ja. Istega dne se bo na Prešernovem trgu začel Miklavžev sejem, ki bo potekal do 6. decembra.

Že od 1. decembra je na stojnicah na Pogačarjevem trgu mogoče dobiti zamisli za darila ali pa se le družiti ob klepetu, dva dni pozneje pa se bo praznični sejem začel še na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Prešernovem trgu in Kongresnem trgu. V decembrskih dneh bodo sledile različne prireditve (5. decembra ob 17. uri bo na primer otroke obiskal Miklavž) ter glasbeni programi, konec meseca pa silvestrovanja, ki jih bo sklenil ognjemet, za katerega bo občina namenila 3.000 evrov.

Decembrsko dogajanje v Mariboru: pestro, živahno in čarobno
Tudi v Mariboru, na Trgu generala Maistra, bodo luči prižgali v torek, 3. decembra, kar bo predstavljalo uvod v decembrsko rajanje, ki bo letos, kot obljubljajo v Zavodu za turizem Maribor, izjemno pestro, živahno in čarobno. Največ glasbenega dogajanja bo v zadnjem tednu leta, od katerega se bodo Mariborčani poslovili z množičnim silvestrovanjem brez običajnega ognjemeta.

Prižig nove in obogatene praznične okrasitve bo v znamenju Vilinskega klobčiča, ki se bo razpredal po mestnem jedru. Ves mesec bo potekal praznični sejem unikatnih izdelkov na več prizoriščih, ki se jim bo tokrat pridružil tudi Vetrinjski dvorec. 7. decembra bo na Snežni stadion pod Pohorjem prispel dedek mraz s Pohorja, ki se bo od štajerske prestolnice poslovil 30. decembra, med 28. in 30. decembrom pa bo staro mestno jedro zasedlo ulično gledališče Ana Mrzla Mariborska. Direktorica Zavoda za turizem Janja Viher je pojasnila, da se bo v mesecu dni zvrstilo 28 koncertov na prostem, mesto pa bo vsak dan obogateno z okoli 25 stojnicami.

Tudi na Ptuju pripravljajo božično-novoletni sejem Ptujska pravljica, ki bo v decembru potekal na različnih lokacijah po mestu. Začenja se v ponedeljek s prižigom prazničnih luči v mestu, v četrtek, 5. decembra, pa bo otroke obiskal Miklavž.

Pravljično Celje bo spet zaživelo
Celjani decembra pripravljajo kar tri različne sejme - Miklavžev sejem bo potekal do 7. decembra, sledil bo sejem Praznične raznolikosti (od 8. do 12.), nato pa še božično-novoletni sejem (od 13. do 31.). Pravljično razsvetljavo bodo prižgali na Miklavžev večer, saj so ga združili s prihodom Miklavža s spremstvom, glasbeno lutkovno predstavo Čarobna smrečica in simbolično obdaritvijo obiskovalcev. Poleg že tradicionalnih glasbenih in kulturnih prireditev v okviru Pravljičnega Celja bodo letos pripravili tudi prodajno razstavo adventnih venčkov. Pravljično Celje se bo končalo s silvestrovanjem za otroke v Pravljični deželi na Krekovem trgu, sledilo pa bo še silvestrovanje za odrasle.

V Velenju se bo praznično vzdušje začelo 3. decembra ob 19. uri s prižiganjem praznične razsvetljave in koncertom Danijele in se nadaljevalo vse do zadnjega dne v letu. Vsako decembrsko sobotno dopoldne v Velenju oživi tudi praznični sejem s stojnicami, kjer ponujajo lokalne dobrote, darila in podobno.

Novo mesto bo v soju luči zažarelo ob recitaciji pesmi Ljudje, prižgimo luč
V Novem mestu bo občinski Zavod za turizem na predvečer godovanja sv. Miklavža, v četrtek ob 17. uri, na tamkajšnjem Glavnem trgu slovesno prižgal mestno božično-novoletno osvetlitev, mestna godba pa pred tem pripravlja promenadni koncert. Praznično osvetlitev bodo prižgali ob recitaciji pesmi Ljudje, prižgimo luč Frana Milčinskega - Ježka.

V središču Murske Sobote tudi letos pripravljajo Miklošovo senje, kramarski sejem, na katerem je poseben prostor pred pošto namenjen predstavitvi izdelovalcev tradicionalnih domačih izdelkov. Tam se bodo 6. decembra poleg Miklavža in njegovih spremljevalcev predstavile še nekatere glasbene skupine.

Pester kulturni in zabavni program
Koprčani bodo novoletne luči prižgali 5. decembra ob 17. uri. Na osrednjem Titovem trgu se obetajo številne stojnice, organizatorji pa napovedujejo tudi spremljevalni kulturni program, kar bo, obljubljajo, predstavljalo uvod v veselo in pestro decembrsko dogajanje. V Novi Gorici bodo na Kidričevi ulici postavili šotor, pod katerim se bo lahko mlado in staro na različnih prireditvah zabavalo zadnje dni leta. Že v prvih dneh decembra pa pripravljajo dobrodelni sejem in številne druge prireditve. Podobno veselo pa bo tudi v Kranju in Slovenj Gradcu.