Zamudnina za 122 let izposoje bi znašala več kot 25.000 evrov. Foto: EPA
Zamudnina za 122 let izposoje bi znašala več kot 25.000 evrov. Foto: EPA

Iz neke šolske knjižnice v predmestju Sydneyja so namreč sporočili, da se jim je zgodilo prav to - po 122 letih so jim vrnili prvo izdajo knjige Žužkojede rastline avtorja Charlesa Darwina. Knjiga je bila izposojena leta 1889, nazaj so jo torej dobili junija 2011, ne vedo pa natančno, kje vse je knjiga preživela preteklo stoletje.

Knjigo je v svoji zbirki skoraj 50 let hranil upokojeni veterinar Ron Hyne, poleg nekaterih drugih predmetov pa jo je pretekli mesec podaril univerzi v Sydneyju, kjer so v notranjosti knjige opazili knjižnični žig in jo tako vrnili prvotnemu lastniku - šolski knjižnici. Hyne se ne spomni natančno, kako je knjigo dobil, meni pa, da mu jo je najverjetneje podaril neki veterinar ali kateri od profesorjev s sydneyjske univerze v 50. letih prejšnjega stoletja.

Iz knjižnice so sporočili, da knjiga vsebuje več črno-belih risb rastlin, glede na svojo starost pa je tudi odlično ohranjena. Povedali so še, da za zdaj nimajo podatkov o tem, koliko je knjiga danes vredna, poroča tiskovna agencija AFP, izračunali pa so, da bi stroški več kot stoletne zamudnine znašali okoli 25.000 evrov!