Kravata, s katero se v nekaj sekundah zazibate v spanec. Foto: Pillow Tie
Kravata, s katero se v nekaj sekundah zazibate v spanec. Foto: Pillow Tie
Poslovnež
Bi se spalna kravata prijela tudi v Sloveniji? Foto: BoBo

Skrivnost kravate, ki jo v deželi vzhajajočega sonca prodajajo kot "nemuri" oziroma spalno kravato, je v ustniku, prišitem na blago za vratom. Ko njen lastnik zajame zrak in ga izdihne v ustnik, se kravata iz svile in mikrofibre napihne in je tako odličen in zelo praktičen pripomoček za kratek odmor med napornim delavnikom. Kravata prenese skoraj 15 kilogramov teže.

V deželi, v kateri poznajo celo besedo za "smrt zaradi pretiranega dela" - karoši, je kravata eden izmed zadnjih modnih krikov oziroma spalnih pripomočkov. Do zdaj so že poznali blazino v obliki skrčene roke in dežnik, ki ima vgrajeno blazino, če kakšnega poslovneža "zmanjka" sredi potovanja, piše CNN.

Američani so se iz darila norčevali
Kazuhiro Sugihara
, lastnik podjetja, je dejal, da gre za izvrstno pogruntavščino, ki izmučenim uradnikom omogoča, da si nekaj minut spanja omogočijo kar za pisalno mizo ali med odmorom za kosilo. A zanimivo - spalna kravata pravzaprav izvira iz ZDA, kjer so jo začele spletne trgovine ponujati kot "odbito" darilo za prijatelje, nikakor pa ne kot koristni pripomoček.

Kravato je prvi izdelal Tom Bowen, ki jo je predstavil podjetniškemu oddelku na eni izmed univerz v Utahu. Profesorji so bili v dvomih, a Bowen se ni dal. Izdelek je ponudil Azijcem - in postal je prodajna uspešnica. "V ZDA smo kravato prodajali kot smešen proizvod, Japoncem pa, kar se tiče službenih zadev, ni do smeha. Tam se prodaja kot zelo praktični izdelek."

Barva? Ni pomembno.
V ZDA je na voljo več kot 500 različnih vzorcev blaga na kravati, Japoncem pa zadostujejo le trije osnovni modeli - s črnimi črtami, z modrimi črtami in v enotni rjavi barvi. "Na Japonskem so obleke zelo preprosta stvar, nihče ne želi izstopati," je poudaril Bowen.

Kravate prodajajo za 31 dolarjev, Japonci pa jih pokupijo kar polovico. Ker posel v Aziji tako cveti, načrtujejo, da se bodo do konca leta razširili še v Južno Korejo.