Nekaj Obamovih varnostnikov so zaradi
Nekaj Obamovih varnostnikov so zaradi "razuzdanosti" še pred začetkom dvodnevnega vrha morali poslati domov. Foto: Reuters

Dvanajst tajnih agentov so odpoklicali iz Cartegene še pred začetkom dvodnevnega vrha, vsaj enega izmed članov tajne službe, ki bi morala imeti v Kolumbiji vse oči uprte le v prvega moža ZDA, pa so poslali domov, ker so ga ujeli med predajanjem čarom kolumbijske prostitutke.

Preostalih enajst varnostnikov naj bi se prav tako na isti način neprimerno obnašalo, a so imeli to srečo, da jih niso v postelji ujeli, piše Washington Post, ki se sklicuje na besede predsednika ameriške zveze predstavnikov zveznih organov pregona Jona Adlerja.

V ameriški tajni službi, ki skrbi za varovanje predsednika, so potrdili, da so več agentov odpoklicali iz Cartagene. "Pred predsednikovo potjo smo proti osebju tajne službe v Cartageni v Kolumbiji prejeli pritožbe o neprimernem obnašanju," je v izjavi za javnost povedal agent ameriške tajne službe Edwin Donovan. Ni pa želel razkriti nadaljnjih podrobnosti o vzrokih in številu odpoklicanih agentov.

Gre za redek primer neprimernega obnašanja med pripadniki tajne službe, a ne osamljen. Kot še spominja Washington Post, so avgusta lani na primer enega izmed agentov, ki bi moral skrbeti za organizacijo Obamove varnosti med njegovo potjo v Iowo, odpustili zaradi vožnje pod vplivom alkohola.