Jezero, ki so ga obiskovali številni ljubitelji filma Umazani ples, je doživelo neslavno usodo. Foto: YouTube
Jezero, ki so ga obiskovali številni ljubitelji filma Umazani ples, je doživelo neslavno usodo. Foto: YouTube
false
Film je v Hollywoodu ustoličil Particka Swayzeja. Foto: EPA

Ovinkasta pot v Pembroku je leta in leta vodila goreče oboževalce filma do idiličnega naravnega okolja Mountain Lake Lodge, ki so ga v filmu spremenili v rezervat Kellerman - luksuzno počitniško postojanko, kjer sta se prvič spoznala Frances "Baby" Houseman in postavni učitelj plesa Johnny Castle.

Upravitelji tamkajšnjega istoimenskega hotela so ponosno ohranjali slavo, ki jo je kraju prinesel uspeh filma. Tako so ohranili veselje tisočih oboževalcev, ki so vsako leto obiskovali kraj in podoživljali utrinke iz filma. Ti so lahko bivali v lesenem bungalovu, kjer je v filmu stanovala družina Houseman - danes ga imenujejo Baby's Cabin - ali pa obedovali za mizo, kjer se je zgodil prizor: "Nihče ne postavi Baby v kot".

Toda eden izmed osrednjih delov rezervata Kellerman je po poročanju britanskega Guardiana od leta 1987 doživel največjo spremembo - jezero. Jezero, kjer sta Patrick Swayze in Jennifer Gray (ki sta upodobila Johnnyja in Baby) vadila in izvedla slavni dvig v vodi. Vsaj tako meni večina, v resnici so prizor dviga posneli v Severni Karolini na jezeru Lure.

Le še izsušena kotanja
A kljub temu je največja atrakcija rezervata danes nič manj kot rjavkasta kotanja, ki je le do polovice napolnjena z vodo. Višina vode v jezeru je v zadnjih tridesetih letih drastično upadla. Najprej leta 1999, a se je nato vrnila na stanje izpred leta 2003. A le tri leta zatem je jezero znova upadlo in se v nekaj dneh izsušilo do te mere, da so pomrle skoraj vse ribe. Od leta 2008 do 2012 je bolj ali manj prazno.

Strokovnjaki upadanje jezera pripisujejo podzemnemu toku. Rezervat se tako trudi izobraževati goste in zmanjševati razočaranje nad veliko plitvino. Pred dvema letoma so krajevna podjetja predstavila velik gradbeni projekt, s katerim bi uravnali višino vode v jezeru tako, da bi ponore zamašili s kamni in drugim naravnim materialom. Toda naslednje leto so našli še eno odtočno luknjo. In tako je postalo jasno, da se jezero samo ne zmeni veliko za človeški poseg ali hollywoodsko nostalgijo.