Številka 27 je priromala iz bobna, na zaslonu pa so zapisali številko 21. Foto: YouTube
Številka 27 je priromala iz bobna, na zaslonu pa so zapisali številko 21. Foto: YouTube
Vučić pravi, da je stanje na loteriji v Srbiji katastrofalno. Foto: Reuters
Lotoškandal v Srbiji

Žrebanje lota poteka v živo, zadeva pa se je zapletla, ko je prišel čas za žrebanje četrte številke. Po treh izžrebanih številkah (4, 33, 12) je iz bobna prišla kroglica s številko 27, na zaslonu pa so zapisali številko 21, ki so jo nato izžrebali šele v petem nizu. Ne le gledalcev, tudi voditeljico je celotna situacija okoli sporne četrte in pete kroglice vidno zmedla, sledil je krajši premor zaradi domnevnih tehničnih težav, nato so izžrebali še zadnji dve številki.

Na zaslonu se je videlo tudi število tekmovalcev s petimi zadetimi števili, čeprav peta številka sploh še ni bila izžrebana.

Državna loterija Srbije je sporočila, da ne gre za nikakršno prevaro, temveč le tehnično težavo, izzvano s človeškim dejavnikom - napako naj bi storil operater na žrebanju, ki je na zaslonu napačno zapisal številko 21. Zamenjava podobnih številk je mogoča, obstoječi informacijski sistem iz leta 2005, ki ga je srbska loterija dobila od hrvaškega podjetja Nirvana, pa je tudi zastarel, pravi direktor Loterije Aleksandar Vulović.

"Igre sreče na loto so absolutno regularne. Nemogoče je vplivati na postopek in na izid žrebanja. Vsako žrebanje spremljata dve komisiji, ena je navzoča na samem žrebanju, druga pa preverja zmagovalce," je dodal na novinarski konferenci Vulović.

Vučić: Pot do zapora je kratka
Lotoincident v Srbiji dviguje prah, primer preiskuje tudi policija. Tožilstvo pa je odločeno, da primer podrobno preiščejo, javna tožilka Zagorka Dolovac je srbskim medijem sporočila, da bodo vsi odgovorni morali odgovarjati na vprašanja ne glede na položaj, ki ga zasedajo: "Glede na to, da gre za Državno loterijo Srbije, se popolnoma zavedamo, da je primer razburil državljane, tako da bomo javnost ažurno obveščali o izsledkih preiskave."

Tudi premier Srbije Aleksandar Vučić je izjavil, da nihče ne bo ubežal kazni, če se ugotovi prevara na žrebanju: "Stanje na državni loteriji je slabo, a za odtenek boljše od katastrofalnega. Vidim, da se je tožilstvo odzvalo, da policija opravlja svoje delo ... Taka kršitev zaupanja ... Za vse, ki so v tem sodelovali - če gre za kaznivo dejanje, se ve, kam bodo odpotovali in kje bodo preživeli nekaj časa. Pot do zapora je kratka." Dodal je, da je dobiček državne loterije okoli milijon evrov, a da niti dinarja niso dali državi. Jezen je tako nase kot na loterijo, ker se niso dogovorili tako kot z Air Serbio - kjer ima država 51-odstotno lastništvo.

Srbsko-hrvaški spor
Oglasil se je tudi nekdanji predsednik skupščine državne loterije Srbije Vladimir Đukanović. "To, kar se je nocoj zgodilo, je očitna napaka osebe, ki je bila neposredno na programski opremi. Ali je napaka namerna ali ne, bo pokazala preiskava. Kar je gotovo, pa je, da je to veliki udarec za Državno loterijo Srbije in igro loto, ker bo težko zdaj komu verjeti, da se igra ne namešča." Dodal je, da za programsko opremo skrbi skrajno neverodostojno podjetje iz Zagreba po imenu Nirvana, ki ga v svetu iger k sreči nihče ne pozna. Oglasili so se tudi iz omenjenega podjetja. Direktor Arsen Dobrota je srbskim medijem povedal, da njegovo podjetje izdeluje programsko opremo za loterijo za celotno regijo, ampak da Loterijo Srbije vodi amaterska ekipa, ki želi ta škandal izkoristiti, da nepooblaščeno uporabljajo njihovo programsko opremo, zaradi česar jih zdaj podjetje tudi toži.


Spodnji video, ki prikazuje potek žrebanja, je v srbskem jeziku.

Lotoškandal v Srbiji