Njegova več kot 12 ur dolga pot do novega domovanja naj bi bila dokaj zapletena, a zaposleni verjamejo, da je na dobri poti k okrevanju. Foto: Reuters
Njegova več kot 12 ur dolga pot do novega domovanja naj bi bila dokaj zapletena, a zaposleni verjamejo, da je na dobri poti k okrevanju. Foto: Reuters

V zapuščenem živalskem vrtu v vzhodni Ukrajini so leta 2022 pet mesecev po ruski invaziji naleteli na azijskega črnega medveda. 12-letni Yampil, imenovan po vasi v regiji Doneck, kjer so ga našli poškodovanega in travmatiziranega, je bil ena od redkih izmed 200 živali v živalskem vrtu, ki so preživele.

"Ko so ga prostovoljci našli, ni bilo dolgo, odkar je blizu njegove kletke eksplodirala granata in bil je pretresen. Bil je v groznem stanju – še pet dni in ga ne bi mogli rešiti," je dejal Brian Curran, lastnik škotskega živalskega vrta Five Sisters, približno 32 kilometrov iz Edinburga, ki je zdaj postal kosmatinčev stalni dom, poroča Reuters.

Prvotno so medveda, znanega tudi kot mesečev medved, saj je bela dlaka na njegovih prsih podobna obliki meseca, na svetu pa jih je manj kot 60.000, preselili v zatočišče v Belgiji, kjer je do zdaj skrbela tamkajšnja dobrodelna organizacija. Njegova več kot 12 ur dolga pot do novega domovanja naj bi bila dokaj zapletena, a zaposleni verjamejo, da je na dobri poti k okrevanju. "Pri roki imamo najboljšo ekipo, ki skrbi zanj in mu pomaga, da bo ta prehod čim bolj miren," je še zagotovil Curran.

Yampila, ki naj bi se zdel sproščen v novem domu in že uživa v svojih najljubših prigrizkih, bodo v nadaljevanju še pozorno opazovali, saj se želijo prepričati, da zaradi življenja na vojnem območju ne trpi za posttravmatskim sindromom.

Trenutno je nastanjen v začasni ogradi, živalski vrt, ki je pred tem naselil tudi medvede iz potujočih cirkusov, pa že zbira sredstva za njegovo novo stalno ogrado. Potrebujejo 200.000 funtov, do zdaj jim je uspelo dobiti 60.000 funtov.