Mesija je le eden - Jezus Kristus, je odločena sodnica. Foto: EPA
Mesija je le eden - Jezus Kristus, je odločena sodnica. Foto: EPA

Sodnica iz Tennesseeja Lu Ann Ballew je namreč obravnavala prošnjo staršev po spremembi dečkovega priimka, sočasno pa odredila še spremembo imena - sedemmesečni Messiah DeShawn Martin bo tako od zdaj naprej Martin DeShawn McCullough.

Čeprav je bilo samo lani 700 otrok v Združenih državah Amerike poimenovanih Messiah, to sodnice ni zamajalo, saj je prepričana, da bi lahko imel deček nekoč težave, saj odrašča v okrožju Cocke, kjer je prebivalstvo izrazito katoliško. "To ga lahko spravi v težave in v spore z marsikom. Trenutno nima nobenega vpliva na to, kako mu je ime," je v obrazložitvi soje odločitve še dejala sodnica in dodala: "Beseda mesija je naziv. Ta naziv si je do zdaj v zgodovini zaslužil le en človek, in sicer Jezus Kristus."

Otrokova mati, Jaleesa Martin, je tamkajšnji televizijski postaji zaupala, da se bo na sodničino odločitev pritožila, saj verjame, da je bila preveč pristranska: "Mislim, da nima pravice spreminjati imena mojemu sinu zaradi svojih verskih prepričanj."

Ob tem je pojasnila še, da pri izbiri imena ni imela v mislih ničesar verskega - preprosto všeč ji je bilo, kako zveni skupaj z imenoma njunih starejših sinov, Micaha in Masona.

Znano je sicer, da se v krščanstvu izraz Mesija nanaša na Jezusa Kristusa, medtem ko Judje s to besedo označujejo svojega Odrešenika, ki po njihovem verovanju še ni prišel. Temu sledijo tudi moderni slovarji, ki besedo razlagajo s sopomenkama odrešenik, osvoboditelj, Slovar slovenskega knjižnega jezika pa pravi, da je mesija, "kdor je določen, izbran, da reši človeštvo, narod vsega zla".