Mugabejeve oči so občutljive na močno svetlobo, trdi njegov predstavnik. Foto: Reuters
Mugabejeve oči so občutljive na močno svetlobo, trdi njegov predstavnik. Foto: Reuters

Mugabejev predstavnik George Charamba se je odzval na posmehovanje Mugabeju, ki med dolgimi sestanki in sejami vse težje ohranja budnost. Nazadnje je utonil v spanec prejšnji teden na okrogli mizi na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Durbanu v Južni Afriki.

A zimbabvejske oblasti so ponudile domiselno razlago. "Zelo sem razočaran, ko berem, da predsednik na konferencah spi. Ne, ne spi. Pri 93 letih predsednik ne prenaša močne svetlobe. To se vidi tudi iz njegove drže; gleda navzdol, da se umakne neposredni svetlobi," je Charamba pojasnil po poročanju Guardiana.

Mugabeja je nato primerjal s pokojnim južnoafriškim predsednikom Nelsonom Mandelo, ki je bil občutljiv na bliskavice med fotografiranjem, kar naj bi bila posledica dolgoletnega prisilnega dela v kamnolomu na Robben Islandu.

Ne želi z oblasti
Mugabe, ki težko hodi brez pomoči, je trenutno v Singapuru na rednem zdravstvenem pregledu. Charamba je pojasnil, da je njegovo zdravstveno stanje precej dobro, celo tako odlično, da je že napovedal vnovično kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Uradni Harare sicer o njegovem zdravstvenem stanju ne govori rad. Leta 2015 so predsednika fotografirali, ko je po koncu nekega govora v Harareju padel, a njegovi predstavniki so padec kljub fotografskim dokazom gladko zanikali.

Mugabe vodi Zimbabve že vse od leta 1980.

Nekaj fotografij Mugabeja med "počivanjem oči" si oglejte spodaj.