Judy Garland je ustvarila enega najbolj kultnih filmskih likov vseh časov. Foto: YouTube
Judy Garland je ustvarila enega najbolj kultnih filmskih likov vseh časov. Foto: YouTube
čarovnik iz oza
Modra karirasta obleka z belo bluzo je na dražbi požela največ zanimanja. Foto: Reuters

iz filma Čarovnik iz Oza, ki je komaj 17-letno Judy Garland izstrelil med najbolj zaželene hollywoodske zvezde, je prek telefona kupil neznani kupec

Znamenito modro karirasto obleko z belo bluzo, ki jo je Judy Garland v vlogi deklice Doroteje nosila v klasiki Čarovnik iz Oza, so na newyorški dražbi prodali za neverjetnih 1,5 milijona dolarjev.

Za snemanje kultnega filma iz leta 1939 je bilo izdelanih več oblek, vendar sta se ohranili samo dve, prvo, za katero so nekaj časa mislili, da gre za edino ohranjeno Dorotejino obleko, so pred tremi leti na dražbi na Beverly Hillsu za 480.000 dolarjev prodali neznanemu kupcu.

Čarovnik iz Oza je največkrat citirani film
Tokrat so se za obleko prek telefona potegovali trije kupci, čeprav so v dražbeni hiši Bonhams zanjo pričakovali med 800.000 in 1,2 milijona dolarjev, je neznani kupec zanjo odštel kar 1,5 milijona dolarjev. "Obleka je brezčasna ikona klasičnega Hollywooda," je ob prodaji povedala predstavnica dražbene hiše Catherine Williamson. Leta 2014 so sicer v isti dražbeni hiši kostum Leva, ki ga je nosil Bert Lahr, prodali za rekordne tri milijone evrov, še poroča CNN.

Cena ljubiteljev klasičnega Hollywooda ne preseneča, saj je Čarovnik iz Oza po mnenju mnogih najvplivnejši film vseh časov, po raziskavi, opravljeni na univerzi Northwestern v Evanstonu v zvezni državi Illinois, pa je tudi največkrat citirani film.

Poleg obleke so na dražbi v ponedeljek v sodelovanju z ameriško televizijsko mrežo Turner Classic Movies prodali še 400 kosov iz klasičnih filmov, med njimi tudi scenarij iz filma Casablanca.

Kljub visokim cenam, ki jih dosegajo kosi iz Čarovnika iz Oza, rekord ima še vedno bela obleka, ki jo je Marilyn Monroe nosila v filmu Sedem let skomin, klasiki iz leta 1955. Obleko so leta 2011 na dražbi v Kaliforniji prodali za 5,6 milijona evrov.