Se tudi vam moški na fotografiji zdi, kot da ne spada tja? Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Bralorne Pioneer Museum
Se tudi vam moški na fotografiji zdi, kot da ne spada tja? Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Bralorne Pioneer Museum
Spletna stran muzeja Bralorne Pioneer
Izvirno fotografijo hranijo v muzeju Bralorne Pioneer Museum, v okviru virtualizacije vsega, kar hranijo, pa so jo objavili tudi na svetovnem spletu.

Ko so leta 2004 na spletni strani Virtual Museum v sklopu virtualizacije vsega, kar si obiskovalci lahko ogledajo v kanadskih muzejih, objavili fotografijo iz leta 1940 (ali 1941), ki je nastala na slovesnosti ob ponovnem odprtju mostu South Fork v mestu Gold Bridge v kanadski provinci Britanska Kolumbija (most so obnovili, ker ga je leto prej uničila poplava), se niso zavedali, da bo ravno ta fotografija za mnoge dokaz o tem, da je potovanje skozi čas prav zares izvedljivo.

Sončna očala in fotoaparat glavna "dokaza"
Na fotografiji je namreč med kopico radovednežev tudi moški s sončnimi očali, (na prvi pogled) modernim fotoaparatom, ki ga drži v rokah, in v oblačilih, ki so (na prvi pogled) videti kot iz tega in ne prejšnjega stoletja. Ko je fotografijo odkril neki ljubitelj znanstvene fantastike in jo objavil na spletni strani in forumu Forgetomori, ki se posveča ravno takšnim nenavadnim pojavom in dogodkom (in jih poskuša zdravorazumsko razložiti), se je med uporabniki spletne strani vnela prava razprava o avtentičnosti fotografije.

Na koncu so sklenili, da je fotografija skoraj zagotovo pristna in da ni "obdelana" s kakšnim računalniškim orodjem za obdelavo slik. A obenem so ugotovili tudi, da mladenič na fotografiji morda kljub vsemu ne izstopa tako zelo, kot je videti na prvi pogled - fotoaparat, ki ga drži v rokah bi namreč prav lahko bil iz tistega časa, podobno pa velja tudi za sončna očala in pulover (če seveda gre za pulover z emblemom in ne majico, kakšno poznamo danes, saj jih leta 1940 še niso).

Le zakaj bi popotnika skozi čas zanimalo odprtje mostu?
"Poznavalcem" potovanja skozi čas se sicer zdi zelo nenavadno, da bi se popotnik skozi čas ustavil na tako nepomembnem dogodku, kot je odprtje mostu v nekem mestecu nekje v Britanski Kolumbiji, a vseeno verjamejo, da na fotografiji preprosto ne more biti nekdo, ki je živel v 40. letih 20. stoletja. Po njihovem prepričanju je videti preprosto preveč drugačen.