Foto: AP
Foto: AP

Organizatorji iger so se namreč odločili, da ne bodo zaprosili za izjemo v zakonu, ki prepoveduje prodajo alkohola na stadionih.

Po Evinovem zakonu, ki velja od leta 1991, je na stadionih v Franciji prepovedana prodaja alkohola na stadionih, organizatorji OI 2024 pa niso zaprosili za izjemo, je za Reuters povedal predstavnik organizacije.

Zakon dopušča izjemo desetih dogodkov na organizatorja na leto na občino. "Pariz 2024 bo v 15 dneh iger organiziral več kot 700 tekmovanj," je povedal predstavnik.

Podelitev izjeme bi zahtevala spremembo zakona za dogodek, tako velik, kot so olimpijske igre. A izjema so VIP-tribune. "Stroga aplikacija francoske zakonodaje omogoča podjetjem za catering, ki imajo tudi licenco za točenje alkohola, da delujejo v posebnih prostorih, namenjenih tudi gostinstvu, saj upoštevajo drug zakon, ki pokriva področje cateringa," je pojasnil predstavnik organizatorja.

Alkohol je bil sicer prepovedan na stadionih tudi na zaradi pandemije prestavljenih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer sicer tudi gledalcev ni bilo. So pa točili pivo in vino na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 in Riu de Janeiru 2016.

Organizatorji v Franciji pa bodo naredili izjemo za svetovno prvenstvo v ragbiju med septembrom in oktobrom, saj jim je uspelo izboriti ta privilegij.