Bobi - bil je najstarejši pes na svetu. Foto: EPA
Bobi - bil je najstarejši pes na svetu. Foto: EPA

Bil je najstarejši pes sploh, poginil pa je v soboto v portugalski vasi Conqueiros, kjer je vse življenje živel pri družini Costa.

Živel je 31 let in 165 dni ter je preverjeno veljal za najstarejšega psa v zgodovini. Njegova starost je potrjena v uradnem registru portugalske zveze veterinarjev.

Imel pa je srečo, da je sploh dočakal prvi rojstni dan. Skotil se je namreč še s tremi psički, ker pa je družina imela že preveč živali, so jih dali evtanazirati. A so Bobija nehote pozabili in je ostal skrit med kupom lesa, kjer se je skotil.

Našli so ga otroci, takrat osem let star Leonel z brati in so skrivoma skrbeli zanj. Ko so ga odkrili starši, pa je bilo že prepozno, da bi ga usmrtili, in je ostal del družine.

Leonel meni, da je mirno okolje prispevalo k njegovemu dolgemu življenju, prav tako tudi to, da ga niso nikoli privezovali in da se je prosto gibal v naravnem okolju okoli hiše. Jedel je isto hrano kot družina, le da so jo predtem namočili v vodi, da so odstranili začimbe. Ko se je postaral, se je manj gibal in večino časa preživel na dvorišču s svojimi mačjimi prijatelji. Bil je zelo družaben.

Leonel je še povedal, da je imel več psov, ki so dolgo živeli. Bobijeva mama Gira je doživela 18 let, še en njegov pes Chicote pa je živel do 22. leta.

Bobi je bil čistokrven alentejski planinski pes, ki ima sicer povprečno življenjsko dobo od 12 do 14 let.

Kdo je zdaj najstarejši pes na svetu, za zdaj ni znano.