Za mlade starše je že en otrok velik zalogaj, pri osmih pa brez dvoma potrebujejo pomoč. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Za mlade starše je že en otrok velik zalogaj, pri osmih pa brez dvoma potrebujejo pomoč. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Družina Chukwu
Nkem Chukwu je pred 10 leti rodila osem otrok, sedem jih je preživelo in 10. decembra dopolnilo 10 let. Foto: BBC

Ženska iz ameriške zvezne države Kalifornija (njenega imena zdravniki medijem niso razkrili) je postala mati osmerčkov - šestih fantkov in dveh deklet.

Kot so sporočili iz porodnišnice v Los Angelesu, so vsi otroci zdravi, le trije so imeli ob rojstvu manjše težave z dihanjem, a so jim zdravniki uspešno pomagali. Osmerčki so sicer na svet prijokali s pomočjo carskega reza šest tednov prezgodaj, zato bodo še naslednji mesec dni in pol preživeli v inkubatorjih.

Otroci so ob rojstvu tehtali od 820 do 1.540 gramov, dobro pa se počuti tudi mati, ki je prestala naporen porod (otroci so, kot pravijo zdravniki, na svet prihajali v razmiku petih minut) in je zdaj odločena, da bo vseh osem potomcev dojila.

Vsi so zdravi in polni energije
Iz bolnišnice so še sporočili, da so vsi novorojenčki presenetljivo polni energije, saj ves čas jočejo, mahajo z rokami in brcajo. Na materino željo zdravniki in predstavniki bolnišnice več o otrocih ne bodo razkrili, saj si mati ne želi prevelike medijske pozornosti.

Gre za drugi primer, ko so se v ZDA rodili osmerčki - prvič se je osem bratov in sester naenkrat (živih) rodilo leta 1998 v Teksasu materi z nigerijskimi koreninami Nkem Chukwu. En otrok je v tednu po rojstvu umrl, preostali pa so 10. decembra lani praznovali 10. rojstni dan. Nkem je sicer novopečeni materi osmerčkov zaželela veliko sreče in ji zagotovila, da toliko otrok pomeni le blagoslov in nikakor ne bremena.

T. K.