Frane je za Jutranji list povedal, da biti najsrečnejši človek na svetu ni lahka zadeva, to breme slabo prenaša tudi njegova šesta žena Katarina:
Frane je za Jutranji list povedal, da biti najsrečnejši človek na svetu ni lahka zadeva, to breme slabo prenaša tudi njegova šesta žena Katarina: "Vsi pridejo, nas poslikajo in gredo domov, denarja pa od nikjer." Foto: YouTube
Enkrat je z avtomobilom skorajda padel v prepad, njega je rešilo drevo, avtomobil pa je končal v plamenih. Foto: YouTube

Upokojeni profesor glasbe iz Petrinje je že poiskal pravno pomoč zaradi animiranega filma The luckiest unlucky man to ever live, ki so ga na YouTubu objavili 1. maja, povedal pa je še, da jih namerava tožiti.

V dveh tednih si je video, s katerim je newyorški studio This & That Visuals zadel v polno - predtem so njihovi animirani filmi dosegli le nekaj tisoč ogledov -, ogledalo že več kot milijon ljudi.

Hrvat ni niti vedel, da so prek luže posneli animirani film o njegovi neverjetni zgodbi, je dejal za hrvaški Jutarnji list, in dodal, da ustvarjalci filmčka zgodbe niso predstavili na pravi način: "Američani nimajo pojma. Nadeli so mi brke in vse moje nesreče pomešali. Morda bodo zaslužili veliko denarja, sam pa živim od pokojnine. Naj mi pošljejo vsaj tisoč dolarjev, pa da imam vsaj kaj od tega."

David Ransom, krivec za animirani film, ki je razburil Hrvata, je za BBC povedal, da upa, da jih Frane na koncu le ne bo tožil: "Zelo mi je žal, ker se je razburil zaradi upodobitve, ampak če želi, nam lahko pove svojo zgodbo, zadeve bomo popravili."

Epizode v življenju Franeta Selaka
In kaj je v življenju Hrvata tako posebnega, da je njegova zgodba pritegnila pozornost vsega sveta? Pa začnimo pri zadnji izmed njegovih zgodb: pred dvema mesecema je imel srčni napad, na njegovo srečo pa je bil blizu bolnišnice, ko se je to zgodilo. V bolnišnici je preživel 18 dni.

Že začetek njegove življenjske zgodbe je nevsakdanji, Frane se je prezgodaj rodil v očetovem ribiškem čolnu, v otroštvu bi skoraj umrl zaradi črevesnih težav, pri 11 je skoraj oslepel, rešili pa naj bi ga mamine molitve in čudežna zelišča ... A to so čudeži, o katerih redko govori.

Frane je kot profesor glasbe nekaj časa delal v Modriči v BiH-u. Neki šolski izlet v Odžak leta 1957 bi se za Franeta in voznika kmalu končal tragično, avtobus je končal v reki, a sta oba imela srečo in jo odnesla z lažjimi poškodbami. Že naslednje leto se je zgodila druga nesreča, ko je z vlakom potoval od Sarajeva do Dubrovnika. Vlak se je zaradi neurja iztiril in končal v Neretvi, Hrvatu je sebe in sopotnico uspelo potegniti na varno. Leta 1962 se je na Reko, potem ko je prejel obvestilo, da je mama težko bolna, odpeljal z letalom, prvič v življenju. Računal je na to, da se mu po nesrečah v avtobusu in na vlaku letalu ne bo zgodilo nič ... Seveda ni bilo tako. Med poletom je njegovo pozornost pritegnila lepa stevardesa Rozika, zato je vstal in se odločil z njo pogovoriti. Med pogovorom so čutili hud udarec, po treh dneh, preživetih na intenzivnem oddelku, pa je izvedel, kaj se je zgodilo. Zdravniki so mu povedali, da je letalo udarilo v goro in da sta polet preživela le on in Rozika, ki sta k sreči "izletela" skozi zadnji del letala - ona je končala v krošnji, on pa na mehkem v senu. Dodal je, da so po preiskavi ugotovili, da je preživel padec z 800 metrov, pri katerem ni imel nikakršnih večjih zlomov in poškodb.

Preživel je tudi nesreče z avtomobili, enkrat je njegov avtomobil zagorel med vožnjo, drugič eksplodiral, nekoč ga je drevo rešilo, da ni padel v prepad, zadel ga je tudi avtobus ...

Junija 2002 se je Hrvatu znova nasmehnila sreča, ko je na loteriji zadel glavni dobitek sedem milijonov kun. Po osvojitvi nagrade je kupil hišo v Petrinji in zgradil kapelico, v kateri se Mariji zahvaljuje za vse srečno preživete nesreče, ki so mu prinesle naziv najsrečnejšega človeka svetu. Denar je hitro skopnel, tako da danes, kot pravi, živi le od pokojnine.