Pecivo naj bi se peklo v londonski pekarni, katere lastnik je bil Nancyjin prapraprapradedek. Foto: timetravel-britain
Pecivo naj bi se peklo v londonski pekarni, katere lastnik je bil Nancyjin prapraprapradedek. Foto: timetravel-britain

91-letna Nancy Titman je po smrti svoje mame od nje med drugim podedovala tudi 189 let staro pecivo, ki zaenkrat ne kaže nikakršnih sledi plesni. Spečeno je bil tisto leto, ko je umrl Napoleon, in je potovalo skozi več generacij Nancyjine družine.

"Je spomin, ki prehaja iz generacije v generacijo. Mama mi je povedala, da so naši predniki delali v pekarni in da so verjeli, da pogača, ki jo spečejo na veliki petek, ne splesni," je razložila Britanka in dodala: "Trd je kot kamen in rozine so se razkrajale, ampak še vedno lahko vidimo, da je to križeva pogača, saj se vidijo sledi križa."

Pecivo naj bi se peklo v londonski pekarni, katere lastnik je bil Nancyjin prapraprapradedek William Skinner. Križevo pogačo je kot darilo za mamo naredil Williamov sin, vendar ga ona ni pojedla. Na spodnji strani ima zapisan datum, ki pravi, da je bilo spečeno marca 1821.

Pogača in miti o njej
Križeva pogača je narejena iz testa v katerem so rozine in kandirani citrusi. Na vrhu ima križ, ki je lahko narejen na več načinov, iz mešanice vode in moke, listnatega testa, sladkorja ali z zarezi in ponazarja križanje. Deljenje pogače naj bi prinašalo prijateljsko vez med človekoma, ki ga pojesta.

Spremljajo ga tudi nekateri drugi miti, poleg tega, da ne splesni. Če ga vzamemo na potovanje po morju, naj bi varoval pred brodolomom, če pa ga obesite v kuhinjo, bo varoval pred požarom in poskrbel, da se bo kruh vedno lepo spekel.