Oskrbniki so Šingšing v čast njene obletnice rojstva priredili veliko zabavo z ogromno rojstnodnevno torto, narejeno iz bambusovih vršičkov, korenja in lubenic. Na praznovanju se je zbralo okoli 100 povabljenih, dovolj pa je bilo tudi daril, posladkov in petja. "Šingšing je čudovita. Vse najboljše. Naj živi dolgo in zdravo," ji je zaželel lokalni prebivalec.

Čeprav ima občasno povišan krvni tlak, je 98-kilogramski panda v dobri zdravstveni kondiciji: "Po navadi zanjo skrbijo trije ali pa štirje zaposleni. Želimo ohraniti njeno težo na ustrezni ravni, da bi preprečili bolezni, kot so debelost, previsok krvni tlak, raven holesterola in krvnega sladkorja," je povedal Jin Jančiang, tehnični direktor hiše pand v živalskem vrtu Čongčing.

Šingšing se je leta 1982 sicer skotila v divjini, v kitajski provinci Sečuan. Prebivalka živalskega vrta v mestu Čongčing, na jugozahodu Kitajske, pa je postala, ko je bila stara le eno leto.

Slavljenka ima veliko družino

"Babi Šingšing" je za rojstni dan dobila posebno torto. Foto: Reuters

Danes se lahko samica poleg s svojo starostjo, ki v "človeških letih" šteje kar 110 let, pohvali tudi s številnimi potomci. Do zdaj je skotila 10 mladičev, njeno družino pa sicer sestavlja kar 153 pand. Sorodniki živijo v kar 20 različnih državah in pokrajinah po svetu, poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Po podatkih živalskega vrta po svetu v ujetništvu živi le še okoli 30 orjaških pand, ki so starejše od 30 let, "babi Šingšing", kot ji pravijo, pa je najstarejša.