Roboti po zagotovilih lastnika restavracije hrano pripravijo bolje kot ljudje. Foto:
Roboti po zagotovilih lastnika restavracije hrano pripravijo bolje kot ljudje. Foto:

Restavracijo, poimenovano Jaz, robot, je Huang Šjanghao odprl v mestu Nanning, v njej pa strežejo predvsem tradicionalno kitajsko hrano, pripravljeno na tradicionalen način, pa čeprav je pripravljajo netradicionalni roboti.

Takšni kuharji se ne pritožujejo
Roboti, ki jih je izdelalo neko podjetje iz mesta Šendžen, so lastnika restavracije stali skoraj 60.000 evrov, a pravi, da svoje odločitve ne obžaluje. Roboti kuharji imajo namreč kar nekaj prednosti: "Kitajska hrana je znana po svoji slastnosti in okusu. Neverjetno je, da lahko stroj jedi pripravi še bolj okusne." Poleg tega, pravi Kitajec, so roboti bolj higienični od človeških kuharjev, bolj učinkoviti in predvsem se "ne pritožujejo".

Huang se je odločil, da jedi v njegovi restavraciji ne bodo nič dražje kot drugod, "čeprav so jedi, ki jih pripravijo roboti kuharji verjetno precej boljšega okusa". Za lokalni časopis je Kitajec še razložil, da imajo roboti v svoji spominski bazi spravljenih na stotine receptov, zato se nikoli ne zgodi, da bi na kakšno sestavino pozabili.

Vseeno pa roboti čisto sami za zdaj še ne morejo kuhati - še vedno namreč potrebujejo človeka, ki sestavine izbere in jih pripravi - jih torej opere, naseklja ipd.