Kovanec bo zagotovo dosegel veliko vrednost med zbiratelji. Foto: EPA
Kovanec bo zagotovo dosegel veliko vrednost med zbiratelji. Foto: EPA

Francozi so na začetku leta sprožili cel "halo", ko so Belgijci objavili, da se želijo spomniti poraza francoskega vojskovodje pri Waterlooju 18. junija leta 1815. Porazile so ga britanske in pruske sile. Pariz je takrat vztrajal, da bi takšen kovanec lahko "povzročil napetosti prav v teh težavnih časih, ko je na preizkušnji enotnost Evrope".

Našli bližnjico
Tako se je morala Belgija, ko je dobila opozorilo iz sosednje države, da bi kovanci "v Franciji povzročili neprijeten odziv", znebiti okoli 180.000 že izdelanih kovancev za dva evra. A niso obupali - našli so luknjo v neskončno dolgih zakonih, uredbah in odločbah Evropske unije. Eden izmed členov tako pravi, da lahko vsaka država, ki je članica evrskega območja, enostransko izda kovance v "neobičajni vrednosti". Tako so skovali 70.000 kovancev z vrednostjo dveh evrov in pol. Na eni strani je narisan kip leva, na drugi pa razporeditev vojska.

"S tem nismo želeli obuditi starih zamer s Francijo. V sodobnem času moramo urediti mnogo pomembnejše stvari, kot so kovanci," je pomiril strasti belgijski finančni minister Johan Van Overtveldt, a dodal: "A mislim, da se vsi strinjamo, da v sodobni zgodovini ni pomembnejše bitke od tiste pri Waterlooju."

Kovance za 2,5 evra bodo uporabljali po vsej Belgiji, a na preži za njimi so tudi zbiratelji.