Predor iz bukovih dreves v bližini severnoirskega mesta Armoy, ki leži v okrožju Antrim, je po tem, ko se je pojavil v znani seriji Igra prestolov, postala magnet za turiste. A prihodnost znamenitosti, poimenovane Temne žive meje (The Dark Hedges), ni svetla.

Poročilo, ki so ga naročili ministrstvo za infrastrukturo in strokovnjaki pri Tree Safety, je namreč pokazalo, da je večina dreves v slabem stanju, eno je celo mrtvo. Skupina kampanje Save the Dark Hedges je izrazila zaskrbljenost, da sta povečan promet in pešačenje na lokaciji pospešila škodo na drevesih. "Če ne naredijo ničesar s temi drevesi, bo nekdo ubit zaradi stanja, v katerem so," je dejal Rob McCallion iz skupine za kampanjo in poudaril, da naj bi obstajala grožnja za varnost obiskovalcev.

11 izmed njih bi jih tako bilo treba odstraniti, ker pa za šest veljajo odredbe o zaščiti, je potrebno soglasje sveta Causeway Coast in Glens Borough. Svet naj bi zadevo obravnaval ta teden, poroča BBC.

Drevesa so bila posajena ob cesti Bregagh do hiše Gracehill, ki je bila zgrajena okoli leta 1775. Prvotno je bilo okoli 150 dreves, ostalo pa jih je le okoli 80. Več jih je v zadnjih letih podrl močan veter med nevihtami, njihove veje se tudi sicer pogosto lomijo. "Jaz in nihče drug ne želi konca Temnih živih mej. Za agresiven načrt sajenja dreves ni bilo vloženega denarja, menim pa, da je za to zdaj že prepozno," je dejal svetnik in član Dark Hedges Preservation Trust Mervyn Storey, ki se je strinjal s pomisleki, navedenimi v poročilu.