Profil na Instagramu se pospešeno polni z objavami golih zadnjic. Foto: Instagram Cheeky Exploits
Profil na Instagramu se pospešeno polni z objavami golih zadnjic. Foto: Instagram Cheeky Exploits

Trend spodbuja uporabnike, da objavijo svojo fotografijo z razgaljeno zadnjo platjo, pri čemer je zaželeno, da to storijo nekje na počitnikovanju, na javnem prostoru. Najboljše (in najbolj všečkane) fotografije z oznako #ckeekyexploits se nato objavljajo na Instagramu "Cheeky Exploits", profilu, posvečenemu "osrečevanju sveta prek riti".

Ni treba poudarjati, da je profil že poln zadnjic vseh oblik, velikosti in položajev, pri čemer jih nekateri nastavljajo sredi zasneženih islandskih ravnic, drugi med starodavnimi mehiškimi spomeniki, tretji pred krajevnimi tablami, četrti v bolivijski slani puščavi, peti z razgledne točke nad mostom Golden Gate v San Franciscu, šesti v narodnih parkih.

Kot opozarja portal Rafinery29, pa zadeva ni nujno nedolžna. Kot prvo, razgaljanje v javnosti je samo po sebi zapletena zadeva, ponekod je to tudi kaznivo, če ne zaradi drugega, ker ga povezujejo s spolnim nadlegovanjem. Omenjeni instagramski trend z zadnjicami sicer tovrstnih konotacij nima, a nekateri so do njega precej ostri. Tako Julia Buckley v Independentu piše, da čeprav se imajo uporabniki, ki tovrstne fotografije objavljajo, verjetno za drzne in neustrašne, so samo nespoštljivi.

Kritični pogled na kazanje zadnjic
"Te fotografije mi ne govorijo, kako ste pogumni," piše Buckleyjeva. "Pozornost iščoči, nedvomno. Obupani, verjetno. Žaljivi - nedvomno. In ne zaradi vaše gole zadnjice - kot nenehno razlagate, vsi jih imamo, zato ni potrebe po zgražanju; ampak zaradi nespoštovanja do domačinov, ki jim jo nastavljate."

Holly Royce medtem v britanskem časopisu Metro opozarja na seksizem objav. Kot ugotavlja med brskanjem po objavah, "bi lahko gledala eno in isto rit" - čeprav je menda eden izmed ciljev profila Cheeky Exploits širiti pozitivno podobo človeškega telesa, ima velika večina razgaljenih žensk brezhibne postave, zato v tem pogledu ne dvigujejo ravno morale "povprečnežem".

"Vse ženske bi lahko bile manekenke v kakšni trendi, hipsterski popotniški reviji ali instagramske zvezdnice. Raznolikost je opaziti samo med objavljenimi moškimi, pa še tam je je malo. Profili, kot je tam, ki trdijo, da so navdihujoč, zabaven način širjenja pozitivnega sporočila o človeškem telesu, lahko dejansko povzročijo več škode kot koristi, ko kažejo eno in isto telo vedno znova," piše Royceova, ki poudarja še, da ženske zadnjice dobijo še enkrat več všečkov od moških.