Amiši so znani po preprostem življenju na podeželju, daleč od sodobnega ponorelega sveta. Foto: EPA
Amiši so znani po preprostem življenju na podeželju, daleč od sodobnega ponorelega sveta. Foto: EPA
Po ameriškem podeželju se še vedno prevažajo s kočijami s konjsko vprego. Foto: EPA
V ZDA naj bi leta 2010 živelo okrog četrt milijona amišev. Foto: EPA

Amiši sicer poznajo obdobje "rumspringa", v katerem se mladostniki odločijo, ali se bodo pridružili Cerkvi ali ne -, a Jeremiah, Kate, Abe, Rebecca in Sabrina se bodo v nasprotju z vrstniki odpravili v New York, kjer bodo poskušali najti sebe in začrtati svojo prihodnost.

Želja: voziti avto
Že 32-letnega Jeremijo, na primer, je posvojila družina amišev in od nekdaj si je želel postati voznik. Doslej je upravljal le kočijo s konjsko vprego, bolj kot vsega pa si želi sedeti za volanom avtomobila. "Posvojen sem bil in nekako vržen v to sranje amišev. Ni preveč kul," Jeremiah pove v enem od napovednikov za šov Breaking Amish, ki ga snema hiša TLC.

Če se bodo sodelujoči odločili zavrniti življenje amišev, jih čakajo stroge posledice: morebitna popolna osamitev in odtujitev od družin.

Govorijo svoj jezik
Amiši so znani po preprostem življenju, skromnih in zadržanih oblačilih ter upiranju napredku in udobju sodobnih tehnologij. Njihova vera izvira iz Švice, ko jo je v 17. stoletju ustanovil Jakob Amman, v 18. stoletju pa so se številni amiši preselili čez lužo v Pensilvanijo.

Napovednik za šov Breaking Amish si oglejte tukaj.
Največ amišev prebiva na severovzhodu in osrednjih ZDA, natančneje v zveznih državah Ohio, Pensilvanija, Indiana in New York, najdemo jih tudi v Kanadi, predvsem v Ontariu. Nekateri še vedno govorijo svoj jezik, znan kot pensilvanska nemščina ali pensilvanska flamščina.

Ordnung kroji življenje
Članstvo v Cerkvi amišev se začne s krstom, ki se po navadi zgodi med 16. in 25. letom starosti, brez krsta se ni mogoče poročiti. Cerkvena pravila, znana tudi kot ordnung, mora upoštevati vsak član Cerkve, urejajo najrazličnejše vidike vsakdanjega življenja: prepovedane ali omejene so uporaba elektrike, telefonov in avtomobilov, pravila so stroga tudi glede oblačenja.

Člani, ki pravilom ne sledijo in se za kršenje ne pokorijo, so iz Cerkve izključeni, lahko pa jih celotna skupnost ignorira in prekine vse stike z njimi.