Jutranja karnevalska budnica v Baslu v Švici. Foto: EPA
Jutranja karnevalska budnica v Baslu v Švici. Foto: EPA

V Baslu v Švici je danes prebivalce že ob 4.00 zjutraj prebudila glasna povorka, ki je označila začetek znamenitega 72-urnega karnevala Morgenstraich. Dogodek domačini težko pričakujejo vse leto, privablja pa tudi vedno več turistov, največ je obiskovalcev iz Nemčije, Francije in Luksemburga.

Švica v teh dneh gosti še kar nekaj festivalov, že včeraj se je začel Chalandamarz, nekakšna otroška različica karnevala. Otroci se udeležijo parade po mestu, kjer zvonijo s kravjimi zvonci in tako poskušajo pregnati zimo. Švicarska vasica Untervaz pa je bila danes prizorišče starodavnega romantičnega običaja, ki bi ga lahko poimenovali "izkaz ljubezni". Fantje lesene palice približajo ognju, dokler ne zažarijo, nato pa z njimi rišejo po zraku, vpijejo ime svoje najdražje in recitirajo ljubezenske verze dekletom v čast.

Veselo pa ni samo v Švici, včeraj se je v nemškem mestecu Weil am Rhein 4.000 mask sprehodilo po mestu in se udeležilo Parade norcev, občudovalo pa jih je 50.000 obiskovalcev.

Še včeraj pa so se ves dan zabavali tudi v vročem Santu Domingu, kjer se je 190 organiziranih skupin iz vse Dominikanske republike predstavilo na sklepni paradi državnega karnevala. Povorka v maskah pa je razgrela tudi hladno Moskvo, kjer je včeraj dosegel vrhunec festival Maslenitsa, t. i. festival palačnik.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov iz omenjenih parad, festivalov in praznovanj.

T. H.