Odvetnica Lauren Odes (levo) Gloria Allred kaže novinarjem fotografijo Odesove, ko je morala čez svojo opravo obleči kopalni plašč. Foto: Reuters
Odvetnica Lauren Odes (levo) Gloria Allred kaže novinarjem fotografijo Odesove, ko je morala čez svojo opravo obleči kopalni plašč. Foto: Reuters
Eden izmed vzorcev perila, ki ga prodajajo pri Native Intimates. Foto: Facebook

29-letna Lauren Odes, oblečena v tesno prilegajočo se črno oblekico iz bleščic in usnja ter lesketajoče se škornje, pravi, da so ji njeni ortodoksni judovski delodajalci v podjetju Native Intimates dejali, da so njene oprave "prevroče" za veleblagovnico. "Ne bi nas smeli soditi po velikosti naših prsi ali obliki naših teles," je povedala Odesova.

Po besedah njene odvetnice, slovite Glorie Allred, je Odesova vložila tožbo zaradi spolne in verske diskriminacije. Odesovi se zdi, da je njena oprava povsem primerna za podjetje, ki prodaja "tangice s srčki, lociranimi na predelih ženskih genitalij, in ženske boksarice, na katerih na zadnji plati piše 'hot' ('vroče')".
Plašč čez obleko
Fotografi medijskih hiš so plezali na stole in se zaletavali drug v drugega, da bi ulovili trenutek, ko je Odesova pozirala, Allredova pa je pokazala fotografije oblek, ki naj bi pripomogle k odpustitvi njene stranke. Po besedah Odesove so jo med njeno komaj teden dni trajajočo honorarno službo aprila letos dan za dnem opozarjali, da so njene oprave preveč zapeljive, da bi si morala prsi povezati, da bi bile videti manjše, ob neki priložnosti pa so jo prisilili, da je čez eno oblekico ogrnila rdeč kopalni plašč, da bi se tako zakrila.

"Ta celotna izkušnja je bila zame grozljiva," je povedala novinarjem. "Obožujem modo in jo vedno bom, a menim, da se ne bi smelo z nobeno žensko ravnati tako, kot so oni ravnali z menoj."

Odesova, katere delovne obveznosti so med drugim vključevale vnos podatkov in koordinacijo pošiljanja vzorcev strankam, je dejala, da je na koncu privolila v nakup puloverja, da bi ga nosila čez obleko, a so jo kljub temu odpustili. "Razumem, da gre za ortodoksne Jude, ki imajo morda svoje poglede na to, kako bi se morala ženska oblačiti ... A mislim, da mi nima noben delodajalec pravice vsiljevati svojih verskih stališč."

Iz podjetja obtožb Odesove še niso komentirali.