Foto:
Foto:
Bike pogosto v areni čaka smrt.
Sporočila so si demonstranti napisali kar na razgaljene dele teles.

Ta naj bi se pričel v sredo, na praznik sv. Fermina, ko bodo ducat bikov spustili na mestne ulice.Potem, ko je lansko leto policiji uspelo zaustaviti skupino golih aktivistov, ki so s protestom želeli zaščititi živalske pravice, so letos oblasti demonstrantom dovolile izraziti svoje stališče, če ne bodo povsem goli.

Tako se je množica žensk in moških, oblečenih le v spodnjice sprehodila po ulicah, kjer bodo biki preganjali številne španske navdušence.

Mesto v severni Španiji obišče vsako leto na tisoče turistov, ki tvegajo življenje, zato da lahko tečejo z biki na več stoletij starem festivalu sv. Fermina.

Nekateri prebivalci Pamplone so se pritoževali, da želijo tujci spreminjati špansko tradicijo, a večina je bila nad pohodom očarana. 34-letni Marcus iz Stuttgarta je izrazil mnenje, da so tudi sužnji in gladiatorji nekoč predstavljali tradicijo, pa to še ne opraviči omenjenega običaja.

Enotedenski tek bikov, ki je postal slaven zlasti zaradi romana Ernesta Hemingwayja Sonce vzhaja in zahaja, se bo pričel v sredo.

Bike naj bi pred izpustom omamili in dodatno vzdražili, da postanejo bolj prestrašeni. Od leta 1910 je na igrah umrlo 15 ljudi, bike pa čaka na koncu smrt v areni.

54-letni protestnik Robert Lewis je izrazil upanje, da bodo ljudje pokazali več zanimanja za skupino nagcev kot za bike. Zlasti ženske so svoje mnenje izrazile z napisi na golih prsih in le s tangicami pokritimi zadnjicami.