Veliko naropanih predmetov s Titanika se prodaja na črnem trgu. Strelno lino z ladje so prodali za 30.000 evrov. Foto: EPA
Veliko naropanih predmetov s Titanika se prodaja na črnem trgu. Strelno lino z ladje so prodali za 30.000 evrov. Foto: EPA
Titanik
Zadnja preživela ženska s Titanika, Milvina Dean, je morala zaradi poravnanja dolgov prodati spominke z usodnega potovanja. Foto: EPA

Tri strani dolgo pismo je eno redkih pričevanj o vsakdanjem življenju na ladji. Avtor, poslovnež Adolphe Saalfeld, je pismo napisal svoji ženi pet dni pred brodolomom. V njem je soprogi govoril o hrani, ki so jo stregli v prvem razredu.

Zapisal je tudi, da se zaradi izjemno mirne vožnje sploh ne zaveda, da je na ladji. Saalfeld je nesrečo preživel, saj se je vkrcal v rešilni čoln, v katerem so bili večinoma ženske in otroci.

Drugo pismo je napisal trgovec George Graham, ki nesreče ni preživel. V sporočilu, ki ga je pisal, tik preden se je vkrcal, se je opravičil poslovnemu partnerju, ki se mu zaradi prezaposlenosti ni uspel javiti prej.

Pisma, na katerih je v zgornjem levem kotu upodobljena rdeča zastava z belo zvezdo, v desnem pa je napis "On board RMS Titanic" so izjemno redka in so med najbolj cenjenimi predmeti s Titanika.

Malo dragocenih predmetov
Na dražbi v nedeljo so prodajali 350 spominskih predmetov s Titanika. Prodali so tudi več fotografij, za katere so skupaj iztržili okrog 112 tisoč evrov.

Titanik je potonil na krstni vožnji, potem ko je 14. aprila 1912 zadel ob ledeno goro. Parnik se je med potapljanjem prelomil na dva dela in po dveh urah in pol izginil pod vodno gladino. Od 2208 ljudi na krovu jih je življenje izgubilo 1503.

Ker je bilo na ladji tudi precej bogatašev, se je rodila legenda, da se med ostanki potopljene ladje skrivajo številni dragoceni predmeti. Toda raziskovalno plovilo, ki se je pred dvajsetimi leti spustilo do razbitin, ni našlo veliko dragocenosti. Vse kar so dobili, so bili zgodovinski predmeti, ki pripovedujejo zgodbo o poti razkošne ladje.

Ladjo so izropali tudi podmorski pirati, ki so odnesli vse, od porcelana in oblačil do pohištva. Tako so odprave našle vedno manj stvari. Znanstveniki so ugotovili, da tudi same legendarne ladje ne bo mogoče več dolgo obiskovati, saj bo v naslednjih petdesetih letih najverjetneje popolnoma propadla.