Foto:
Foto:
Z nakupom delčka posestva Glencairn kupec pridobi tudi naslov Lord (Laird) ali Lady Glencairn.

Kupcu nekaj kvadratnih decimetrov zemljišča na posestvu Glencairn na severovzhodu Škotske namreč pripade tudi prestižni naslov lorda ali lady Glencairna. Skupaj z naslovom kupec prejme listino o lastništvu, zemljevid posestva Glencairn in listino, ki potrjuje pristnost naslova.

Z nakupom plemiškega naslova naj bi se Britanci povzpeli po družbeni lestvici in si priborili pravico, da na "navadne Britance" gledajo zviška. Za ambiciozne Britance pa naj bi bil, po besedah spletnih strani, plemiški naslov idealno božično darilo.

Proti taki razprodaji plemiških naslovov se borijo pravi britanski aristokrati, katerih naslovi segajo daleč v preteklost. Pravijo namreč, da taki naslovi niso pristni in da spletne trgovine sleparijo svoje kupce.

Najbolj zavzet med njimi je Earl Bradford, ki je v opozorilo vsem morebitnim "naivnežem" postavil internetno stran www.faketitles.com. K temu ga je spodbudil nedavni dogodek, ko se je nekdo izdajal za Lorda Newporta, ta naslov pa v resnici pripada njegovemu sinu.